fbpx

Jeg følte at jeg levde i en drøm. Og så kom legalisert marihuana.

Jeg følte at jeg levde i en drøm. Og så kom legalisert marihuana.

Vi gjengir her med tillatelse den sterke historien til Aubree Adams om hennes erfaring med cannabis i Colorado. Adams er i dag foreldrekoordinator i et recovery-samfunn i Houston og driver organisasjonen Every Brain Matters

 

Jeg elsket å bo i Colorado.

Artikkelforfatteren, Aubree Adams.

Den familievennlige byen Pueblo er delstatens best bevarte hemmelighet. Lake Pueblo, Pueblo Mountain Park og Devil’s Canyon er nydelige steder å gå tur. Vi bodde i et eldre staselig hus i  gamlebyen, med en vakker hage og fantastiske naboer. Jeg følte at jeg levde i en drøm.

Og så kom legalisert marihuana, og alt forandret seg. Det har tatt nesten et tiår før de valgte lederne i Colorado har forstått hvilken skade cannabis påfører barna våre. Jeg så det for mange år siden.

Jeg følte at jeg levde i en drøm. Og så kom legalisert marihuana, og alt forandret seg.

Min eldste sønn begynte i åttende klasse i 2014, året da marihuanabutikkene åpnet i Colorado. Snart endret oppførselen hans seg. Han ble irrasjonell og gjentok ting som ikke ga mening. Jeg avviste det som en tenårings humørsvingninger. Han hadde nettopp slått opp med kjæresten. Det var alt det var, sa jeg til meg selv.

Det første året på videregående innså jeg at han brukte marihuana. Jeg fortsatte imidlertid å fornekte det inntil han angrep sin yngre bror og deretter prøvde å drepe seg selv. Sykehuset behandlet ham og sendte ham hjem. Noen dager senere, da det var klart at han fremdeles var suicidal, tok jeg ham tilbake til legevakten. Ikke bekymre deg, sa de til meg. Det er bare marihuana.

 

Marihuana er et farlig stoff

Til slutt fortalte sønnen min at han dabbet, noe jeg aldri hadde hørt om. En dab (eller shatter) er en svært konsentrert form av THC, den aktive ingrediensen i marihuana. Det blir varmet opp og røkt, og gir en umiddelbar, overveldende rus. “Crack weed”, kalte sønnen min det. Han visste at den gjorde ham gal. Han ville slutte, men avhengigheten hadde krampetak på ham.

“Crack weed”, kalte sønnen min det. Han visste at den gjorde ham gal.

Og ja, han var avhengig. Avhengighet er en barnesykdom. I 9 av 10 tilfeller stammer det fra bruk av narkotika eller alkohol før 21. år. Marihuana, som har vært knyttet til psykisk lidelse og psykose hos tenåringer og unge voksne, tar sakte din menneskelighet bort. Det var det det gjorde med sønnen min, som gikk over til å drive gatelangs sammen med uteliggere. Han hadde ingen problemer med å finne folk som kunne mate hans avhengighet mot at han solgte deres hjemmedyrkete marihuana.

Jeg sluttet å jobbe, og gjorde det til min heltidsjobb å redde sønnen min. Jeg fant snart ut at det ikke var lett å få behandling. Behandlingsstedene var fulle. Funksjonærer underspilte  avhengigheten forårsaket av marihuana.

Jeg fant et høyt ansett behandlingssenter i Utah; de krevde 36 000 dollar som forskuddsbetaling som jeg ikke hadde. Til slutt fant jeg et sted i San Diego som hjalp ham på beina igjen. Han gjenvant selvtilliten og så bra ut. I mellomtiden hadde jeg funnet et recovery-samfunn i Houston, der vertsfamilier gir likemannsstøtte. Sønnen min ble bedre da han forlot Colorado, så jeg flyttet ham dit i 2016. Den andre sønnen min, som hadde utviklet posttraumatisk stresslidelse, og jeg fulgte etter i 2018.

 

Vi må tøyle dette monsteret

Marihuana var en faktor i mer enn en fjerdedel av selmordene blant ungdom i Colorado

Dessverre er historien min ikke unik. Familier over hele Colorado har opplevd slike hjerteskjærende historier, og verre. I stigende grad er marihuana involvert i selvmord blant ungdom. Marihuana var ifølge en studie en faktor i mer enn en fjerdedel av selmordene blant ungdom i Colorado. Marihuana tar barna våre fra oss.

Derfor vedtok Colorados lovgivende forsamling i år et tverrpolitisk lovforslag for å begynne å tøyle dette monsteret. Loven:

    • Autoriserer en studie om effekten av THC-produkter med høy styrke på utviklingen av hjernen og hvordan de skal holdes borte fra tenåringer. Disse upartiske ekspertene vil gi en anbefaling til den lovgivende forsamlingen om de neste trinnene.
    • Krever at leger som utsteder resepter for medisinsk marihuana må vurdere personens psykiske helsehistorie.
    • Bestiller en rapport om sykehusutskrivningsdata når bruk av marihuana er sannsynlig.
    • Pålegger rettsleger å sjekke for THC ved ikke-naturlige dødsfall.
    • Reduserer beløpet en 18 år gammel bruker med resept kan kjøpe for på en enkelt dag. Dette lukker et smutthull som kan utnyttes for å lagre marihuana-konsentrater, som de selger til sine yngre venner.

 

Det er et små steg, men det er viktig at staten som gikk i bresjen for legalisering av marihuana, endelig erkjenner at det har skadelige konsekvenser.

 

Vi kan ikke fortsette å ofre barna våre på marihuanaens alter

Vi kan ikke fortsette ned denne veien. Vi kan ikke fortsette å ofre barna våre på marihuanaens alter. Big Marijuana fremmer høypotente, vanedannende konsentrater uten bevis for at de er trygge for noen. Colorado-kommisjonen vil, når den vurderer all forskningen som allerede er gjort, komme til at dette produktet er farlig for barn og altfor lett for dem å få tak i.

Kanskje kan liv bli reddet. Kanskje andre stater vil bli advart mot å følge Colorados eksempel. Kanskje vil ikke flere familier måtte gjennomgå det helvetet som min familie har.

Men det kommer for sent for meg og min eldste sønn. Han begynte å bruke igjen.

Jeg har ikke sett ham på et år.

 

Forskning og statistikk om ungdom og cannabis

Studie: Unge cannabisbrukere kan miste tre års kognitiv utvikling

Unge cannabisbrukere kan miste tre års kognitiv utvikling viser canadisk studie.

Studie: Jevnlig bruk og bruk av høypotent cannabis mangedobler sannsynligheten for å utvikle psykose

En studie publisert denne uken i The Lancet av 900 psykosepasienter rundt i Europa indikerer at risikoen for å utvikle psykose øker kraftig ved jevnlig bruk av cannabis og spesielt ved bruk av høypotent cannabis. 

Studie: Et par gangers cannabisbruk kan endre unge hjerner

Det har etterhvert vært utført mye forskning på hvordan langvarig cannabisbruk blant unge kan føre til mentale skader eller kognitive begrensninger. Men få studier har sett på effekten av de første gangers bruk. 

Cannabisbruk i puberteten et eksperiment som kan svekke evnen til livsmestring

Akersposten.no har snakket med overlege Merete Vevelstad ved Oslo Universitetssykehus om ungdom og hasjrøyking. Vevelstad har doktorgrad på nye psykoaktive stoffer (NPS). Fra intervjuet:

Studie: Cannabisavholdenhet bedrer hukommelsen

En studie nylig publisert i Journal of Clinical Psychiatry har sett nærmere på årsaksforholdene knyttet til noe flere studier har funnet: unge cannabisbrukere har dårligere nevrokognitiv kapasitet. Er det cannabisbruken som fører til kognitive problemer, eller er det ungdom med slike problemer som lettere begynner å bruke…

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com