Dyreforsøk: Sønner (men ikke døtre!) av kokainbrukende fedre får dårligere hukommelse

Det har vært sagt at «hjernen er et merkelig sted». I alle fall vet vi lite om dens virkemåte, og i særdeleshet hvilken effekt ulike psykoaktive stoffer har på den – både på kort og lengre sikt.

Nå viser det seg at psykoaktive stoffer en selv aldri har inntatt kan ha en negativ effekt på hjernekapasiteten. Forskere ved Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania har ved rotteforsøk funnet at sønner (men ikke døtre!) av fedre som inntok kokain regelmessig før unnfangelsen har dårligere hukommelse enn sønner av ikke-brukere. De hadde også påviselig skadet synaptisk plastisitet i hippocampus.

 

Forskerne forklarer dette ved en epigenetiske endringer i hjernene til sønner av kokainbrukende fedre, som resulteter i lave nivåer av molekylet D-serine som er essensielt for minnefunksjonen.

 

På den positive siden har de samme forskerne i en annen studie funnet en annen arvelig sammenheng mellom kokainbrukende fedre og deres sønner: Det ser ut til at sønner (men heller ikke her døtre!) er mer resistente mot å utvikle kokainavhengighet hvis deres fedre bruke kokain regelmessig før unnfangelsen.

 

Tilfeldigvis har forskere fra Cardiff University funnet, også ved forsøk med mus, at kokainavhengighet er et minneproblem. Minnene fra euforien produsert i hjernens lystsenter ved inntak av kokain er så sterke at det fører til et sterkt sug om å gjenta opplevelsen. Forskerne lyktes med å identifisere et molekyl som tilsynelatende blokkerte akkurat denne nevrale sammenhengen slik at musene ikke lenger «husket» så godt kokainopplevelsen og dermed klarte å frigjøre seg fra kokainavhengigheten.

 

Så kanskje er det den dårlige hukommelsen rottene med kokainbrukende fedre arvet som redder dem fra avhengighet?