Vårt Land har i dagens reportasje om avkriminalisering av narkotika snakket med i dag professor i nevropsykologi ved Universitet i Stavanger, Kolbjørn Brønnick. Han uttaler til avisen at det finnes lite forskning på effektene av den portugisiske modellen.
– Forskningen på Portugal-modellen holder ikke vann. Det er også begrenset hva som har blitt publisert fra vitenskapelige tidsskrifter. Hvis du gjør så store politiske endringer, må forskning underbygge tiltakene.
Han uttaler videre at det er vanskelig å vite på forhånd om avkriminalisering leder til mer eller mindre bruk. Han er bekymret for at enkelte vil debuterer tidligere og at holdning til rusmidler endres på lang sikt.
– Hvis man skal gjennomføre en slik modell, må det kombineres med en stor satsing på forebyggende arbeid og forskning. Det er et politisk ansvar å få til dette, uttaler Brønnick.
Avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Anne Line Bretteville Jensen, bekrefter Brønnicks skespsis:
– Portugal har hatt og har dårlige data. De innførte også 13 omfattende tiltak samtidig. Det er derfor veldig vanskelig å si hva selve avkriminaliseringen har betydd.
På spørsmål fra avisen om en slik omlegging kan fremme en ruskultur som fører til at flere unge bruker for eksempel cannabis, svarer hun:
– Ja, det er en risiko, men forskningen har ikke entydig vist hvor stor denne risikoen er. Det er mange faktorer som påvirker om folk begynner å bruke rusmidler; pris og tilgjengelighet, risikooppfatning og holdninger generelt i samfunnet er viktig.