fbpx

55 av 100 sigaretter i New York smuglervare

55 av 100 sigaretter i New York smuglervare

Det blir ofte påstått at man ved legalt salg av narkotika, vil eliminere det svarte markedet og den tilhørende kriminaliteten. Salg av tobakk og alkohol, med skattlegging, aldersgrenser og krav til utsalgssteder brukes som eksempler.

Men det er langtfra sikkert at slike tiltak vil holde de kriminelle ute av markedet. Det avhenger blant annet av i hvilken grad produktene blir beskattet.

 

En studie fra Packinac Center for Public Policy har estimert andelen smuglersigaretter i 47 av de amerikanske delstatene. New York kommer ut på topp med hele 55,4% av det totale sigarettkonsumet smuglet inn i delstaten.

 

Ifølge forskerne henger dette sammen med at New York har USAs høyeste tobakkskatt på 4,35 dollar per pakke. I New York City tilkommer en ytterligere skatt på 1,50 dollar per pakke.

 

På de neste plassene følger Arizona med 49,6% og New Mexico med 46,2%.

 

Se også: Vil legalisering eliminere mafiaen?

 

Rapporten påpeker at konsekvensene ikke bare er lavere skatteinngang for delstatene, men også vold og andre problemer: “These crimes not only deprive local and state governments of tax revenues, they also tend to descend into violence, which produces all sorts of unnecessary damage.”

 

En tilsvarende studie fra Ontario i Canada fant at en tredjedel av sigarettene i provinsen var smuglervare. Royal Canadian Mounted Police anslår at 175 organiserte kriminelle grupper er involvert i tobakksmugling og benytter inntektene til andre kriminelle aktiviteter, som menneskesmugling og narkotikatrafikk.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com