fbpx

Dobling av antall narkotikaavhengige i Iran siste seks år

Dobling av antall narkotikaavhengige i Iran siste seks år

BBC melder at antall narkotikaavhengige i Iran er doblet de siste seks årene. En studie har funnet at 2,8 millioner mennesker regelmessig bruker narkotiske stoffer i landet.

 

8% bruker amfetamin mens 12% bruker cannabis. Det mest utbredte stoffet er imidlertid opium som står for 67% av konsumet.

 

Økningen kan ha sammenheng med veksten i opiumproduksjon i Afghanistan de senere årene. UNODC anslår at økningen bare fra 2015 til 1016 var på hele 43%. Opium brukes blant annet til utvinning av heroin, og Afghanistan står nå for 90% av verdens opiumsproduksjon.

 

Se også: 10% av Afghanistans befolkning opiumavhengige

 

Iran ligger langs den såkalte Balkanruten som er den viktigste transportruten for opium og heroin fra Afghanistan til Europa. I alle land som inngår i slike narkotikaruter, vil man se spill over-effekten: narkotikatrafikantene betaler for tjenester i det aktuelle landet med varer fremfor kontanter. Resultatet er at antall brukere øker, og dermed også antallet som utvikler avhengighet. Brasil anslås for eksempel nå å ha én million crack-avhengige etter at landet ble etablert som et brohode for kokain fra Andesfjellene til Europa.

 

Se også: Heroinepidemi i USA – produksjonsboom i Mexico

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com