fbpx

“Jeg leverer hjem til deg”. Dealere om cannabislegaliseringen i Canada

“Jeg leverer hjem til deg”. Dealere om cannabislegaliseringen i Canada

The Guardian har i denne reportasjen snakket med to cannabisselgere i Toronto for å se nærmere på mulighetene for at den forestående legaliseringen av cannabis i Canada vil kunne utkonkurrere det svarte markedet.

 

Gord (44) som driver med cannabissalg på fulltid, kan fortelle om en prisreduksjon på 20-30% etter at illegale cannabisbutikker begynte å bli vanlig i Canada etter at legaliseringsplanene har tatt form de senere årene. (Dels driver disse under dekke av å tilby medisinsk cannabis, og dels har myndighetene unnlatt å slå ned på det i påvente av den nye reformen.)

 

Ray (45) er enig i at disse illegale butikkene har økt konkurransen og redusert fortjenesten, så han ser frem til legaliseringen da disse illegale butikkene vil bli stengt. Dessuten påpeker han at THC-innholdet (virkestoffet i cannabis) i produktene som vil være godkjent av myndighetene vil være på maksimalt 20%. Det vil være som forskjellen på lettøl og vanlig øl – eller sprit. “Dealere jeg kjenner kan ikke vente på at myndighetene setter i gang.

 

Den viktigste faktoren for om myndighetene vil klare å utkonkurrere det svarte markedet, er “90% pris” ifølge Ray. “Folk flest er ikke kjennere, og de har ikke mye penger å bruke på cannabis. […] De vil ikke ønske å betale de astronomiske prisene som myndigheten kommer til å sette.” (I artikkelen oppgis det at prisen i de offentlige utsalgene ser ut til å bli 10 canadiske dollar per ounce (28g) mot 7 i dag i det illegale markedet.)

 

Det blir enklere spill for meg. Og jeg leverer rett hjem til deg

Tilgjengelighet er en annen faktor. Ifølge Ray er det i dag et illegalt utsalgssted på hvert gatehjørne i Toronto, mens i det legaliserte regimet skal hele Ontario ha kun 40 offisielle butikker. “Det blir enklere spill for meg. Og jeg leverer rett hjem til deg”.

 

De to cannabisselgerne har litt divergerende synspunkter på hva som vil skje hvis større selgere skulle bli presset ut av det legale markedet. Gord peker på sammenhengen mellom debatten om cannabislegalisering og økningen i heroin og fentanylbruk. Man ser allerede ifølge ham en økning i drap og problemer knyttet til disse stoffene. Ray mener derimot at dette vil være et lite mindretall som går videre med slike tyngre stoffer.

 

På spørsmål fra journalisten om det vil være så mye penger i legalisert cannabis som mange nå tror, er Ray skeptisk. “Det vil være de samme brukerne. Kanskje vil man få en 10% økning i folk som prøver, men man vil ikke få noen astronomisk økning.”

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com