fbpx

Jørgen Bramnes: Cannabis er ikke spesielt sunt

Jørgen Bramnes: Cannabis er ikke spesielt sunt

Psykiater og rusforsker Jørgen Bramnes tar for seg cannabis i et innlegg i dagens Bergens Tidende.

Han påpeker at mange av skadene cannabis kan forårsake, ikke skyldes avhengighet. Det er således ikke mulig å behandle seg ut av problemene, man må forebygge.

Han trekker også inn totalforbruksmodellen, som er mest kjent fra alkoholfeltet: Jo flere brukere, jo flere problemer.

 

Fra teksten:

 

“Men mange overser at de fleste problemer knyttet til bruk av cannabis ikke skyldes avhengighet, og de fleste problemene kan vi ikke behandle oss ut av. Vi må forebygge.”

De fleste problemene med cannabis oppstår hos dem som ikke er avhengige. Siden det er relativt få, danker de mange brukerne som ikke er avhengige ut de avhengige. Det betyr at nedsatt hukommelse, risikofylt kjøring, psykose, lungeproblemer og plutselig hjertedød i høyere grad vil ramme ikke-avhengige enn avhengige.”

 

“Jo strengere vi regulerer, jo større blir det illegale markedet på siden. Ja, for ingen tror vel legalisering vil få det illegale markedet til å forsvinne? Det har det ikke gjort for alkohol.”

 

“De som mener at løsningen er å behandle de avhengige, har altså misforstått. Det skal vi selvsagt gjøre (og gjør) uavhengig av legal status og lovgivning. Men det løser ikke problemet.”

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com