fbpx

Kongressrepresentant for FARC pågrepet for kokainsmugling

Kongressrepresentant for FARC pågrepet for kokainsmugling

I går ettermiddag ble den tidligere kommandanten i den nå demobiliserte FARC-geriljaen, ‘Jesus Santrich’ pågrepet i Colombia for kokainsmugling etter at det var utstedt en internasjonal arrestordre på ham fra Interpol.

 

‘Santrich’ skulle den samme ettermiddagen ha vært i møte med Erna Solberg, som er på statsbesøk i Colombia, sammen med andre forhenværende FARC-kommandanter, og tilstedeværende kan fortelle om en svært stresset stemning blant disse da de under møtet mottok meldinger på telefonen om hva som hadde skjedd.

 

‘Jesus Santrich’, hvis egentlige navn er Seuxis Hernández, er nå medlem i det nye politiske partiet som også bærer navnet FARC, og skulle representere dette som kongressmedlem i den nye lovgivende forsamlingen som trer sammen i august.

 

‘Santrich’ er anklaget i USA for å ha smuglet 10 tonn kokain til landet i samarbeid med blant annet det meksikanske Sinaloa-kartellet. Smuglingen skal ha foregått i perioden juli 2017 frem til april i år. Altså en forbrytelse som er begått etter at fredsavtalen ble undertegnet (desember 2016,) og som sådan ikke faller inn under den “transisjonelle justis” som avtalen er basert på og som gjør at forbrytelser begått som et ledd i det væpnede opprøret ikke straffes med vanlig fengsel.

 

10 tonn utgjør omlag 1% av den årlige verdensproduksjonen av kokain og er en svært alvorlig anklage som sannsynligvis vil medføre utlevering av Santrich til USA for å bli tiltalt der hvis det colombianske rettsvesenet finner bevisene gode nok, og president Juan Manuel Santos selv godkjenner utleveringen.

 

På grunn av det store volumet det dreide seg om, skal den tidligere FARC-kommandanten ha kjøpt kokain både fra ELN-geriljaen, det paramilitære narkokartellet Los Urabeños samt grupper fra FARC som har dessertert fra fredsprosessen og fortsatt med narkotrafikk. Spesielt skal dette gjelde gruppen til alias ‘Guacho’ som opererer på grensen mot Ecuador og som i øyeblikket holder tre ecuadorianske journalister som gisler (som vi har rapportert om her).

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com