fbpx

Legale cannabisselgere i California er aktive i det svarte markedet

Legale cannabisselgere i California er aktive i det svarte markedet

For hver dollar som ble brukt i Californias legale cannabismarked i 2018 ble 7 dollar brukt i det illegale, skriver The Orange County Register i denne reportasjen

Noen av problemet er ifølge avisen «the double dippers» – de som opererer både i det legale og illegale markedet.

For forskjellen mellom legal og illegal omsetning er ikke svart-hvitt, som avisen skriver. De illegale cannabisbutikkene selger merkevarer som selges i legale butikker, og mange illegale butikker er eid av innehavere av legale butikker, og da ved komplekse oppsett med proxy eiere – gjerne kalt «go to jail guys» – for å beskytte de reelle innehaverne.

Og disse illegale butikkene blir markedsført på Weedmaps – cannabisindustriens Yelp – og andre søkemotorer på linje med de legale.

Se også: Hvorfor er det legale cannabissalger i California så lavt?

Robert Taft Jr. trakk seg som styremedlem i Santa Ana Cannabis Association siden halvparten av medlemmene drev ulovlige operasjoner

Robert Taft Jr. uttaler til avisen at han «trakk seg som styremedlem i Santa Ana Cannabis Association siden halvparten av medlemmene drev ulovlige operasjoner».

I offentligheten står mange av disse «double dippers» frem og krever at delstaten tar et oppgjør med det svarte markedet som underbyr de legale og stjeler deres kunder samtidig som de unndrar hundretalls millioner dollar i skatt. Men realiteten er ofte at de selv er blant aktørene i det svarte markedet.

Dette er en viktig grunn til at det legale cannabismarkedet endte på 1,5 milliarder dollar – av et anslått totalmarked på 8 milliarder.

De illegale utsalgsstedene blir iblant stengt, men det er sjelden påtalemyndighetene setter inn tilstrekkelige ressurser til å ta eierne som står bak, som dermed bare flytter operasjonen til et nytt lokale.

Se også: Brukerorganisasjon: 50% av brukerne handler fortsatt cannabis på det svarte markedet i Colorado 

California har kun 700 legale cannabisbutikker, mens det derimot er vel 7000 legale cannabisfarmer og 1200 legale produsenter. Disse er avhengig av et høyere volum enn disse butikkene kan gi, så mange har vendt seg mot det svarte markedet for å holde investorene tilfreds.

«All these guys… got addicted to the money back in the day. There’s just no way they’re going to stop»

En anen gruppe igjen er de som har drevet med cannabis i mange år, og har vendt seg til de ekstremt høye inntektene det illegale salget gir. «All these guys… got addicted to the money back in the day», uttaler en ansatt ved en av de legale butikkene til avisen. «There’s just no way they’re going to stop».

Produsentene av legale cannabisprodukter hevder de ikke selger til illegale butikker og ikke kan forstå hvordan produktene deres havner der. Mange av merkevareproduktene som føres i de illegale butikkene er riktignok piratkopier, men ifølge kilder avisen har snakket med, gjelder dette langtfra alle.

Se også: Vil legalisering eliminere mafiaen?

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com