fbpx

Lørdag: Narkoterrorisme i Colombia, Ecuador og Afghanistan

Lørdag: Narkoterrorisme i Colombia, Ecuador og Afghanistan

Lørdag 27. januar gikk det av bilbomber i Colombia, Ecuador og Afghanistan, og i alle tilfellene ser det ut til at væpnede narkotikaproduserende grupper står bak.

 

I Esmeraldas på nordkysten av Ecuador gikk en bombe av foran en politistasjon klokken 01.40 natt til lørdag.  28 personer ble skadet, men ingen drept. 37 hus i kvartalet rundt politistasjonen fikk også store skader.

 

Ecuadors president, Lenín Moreno, uttalte at det dreide seg om “et terrorangrep knyttet til narkotrafikerende grupper som har vært hardt rammet av ecuadorianske sikkerhetsstyrker”. Esmeraldas ligger på grensen mot den colombianske kommunen Tumaco som i 2015 alene produserte 17% av det colombianske kokainet, og som i egenskap av å ligge ved kysten også står for en stor andel av den colombianske kokaineksporten med båter i retning Mellom-Amerika og Mexico.

 

Fem timer senere gikk en ny bombe av utenfor en politistasjon i Barranquilla på nordkysten av Colombia. En motorsykkel kjørte opp foran stasjonen og kastet en granatligende gjenstand over muren der betjentene ved stasjonen sto oppstilt. 5 politimenn døde og over 30 ble skadet.

 

Se også: Kokadyrking økte med 52% i Colombia i 2016

 

Øverstkommanderende for politiet i Barranquilla, general Mariano Botero Coy, uttalte i forbindelse med angrepet at han holdt det for sannsynlig at det dreide seg om en gjeng som driver med narkokriminalitet i bydelene den aktuelle politistasjonen dekker, ‘Los Papalópez’. Colombias president Juan Manuel Santos uttalte senere på dagen at det også kunne dreie seg om en urban celle an den største geriljagruppen ELN, som nå har overtatt en stor del av Colombias kokainproduksjon etter demobilariseringen av FARC-geriljaen. ELN sendte søndag ut et komuniké der de påberoper seg ansvaret for angrepet.

 

Endelig fant det også sted et angrep med bilbombe i Afghanistan. En selvmordsbomber detonerte en ambulanse fullastet med sprengstoff han kjørte, i sentrum av Kabul. 95 mennesker ble drept og 191 skadet. Taliban påtok seg ansvaret for aksjonen senere på dagen.

 

Afghanistan produserer omlag 80% av verdens opium, og denne produksjonen utgjør rundt 60% av Talibans inntekter,

 

Se også: Opiumproduksjonen doblet i Afghanistan i år

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com