fbpx

Metamfetamin-epidemi i Australia

Metamfetamin-epidemi i Australia

The Economist rapporterer i denne artikkelen om metamfetamin-epidemien i Australia. Drøyt 1% av befolkningen er avhengige av stoffet (amphetamin use disorder), noe som er 2-3 ganger så høyt som i land som Storbritannia, Frankrike, USA og Sverige. Sykehusinnleggelser som følge av metamfetaminbruk er firedoblet siden 2010.

 

Det er uklart hvorvidt bruken fremdeles øker, men det er enighet om at bruken av den mest skadelige formen, crystal meth eller ice, er økende. Andelen brukere som inntar denne formen for metamfetamin økte fras 25% til 50% fra 2010 til 2013.

 

Se også: Bare mennesker med problemer utvikler avhengighet

 

Sammenlignet med andre legale eller illegale rusmidler, er crystal meth billig. For rundt 250 kroner får man en dose som varer over en halv dag. “Du føler deg som Supermann”, uttaler en ung bruker til The Economist. “Det er så lett å få tak i at det ikke er gøy engang”.

 

Selv kjøper han det fra langere som produserer selv hjemme. Men mesteparten av crystal meth i Australia kommer fra Kina. Gitt den omfattende handelen mellom de to landene, er det enkelt å skjule produktet i varestrømmene, og inntektene i finansstrømmene.

 

Les om opioidepidemien som ryster Nord-Amerika

 

Australia som tidligere har opplevd en heroinepidemi var den gang i stand til å redusere antall heroinavhengige med 75% ved tung satsing på informasjon og behandling. Dette har de ikke lykkes med så langt under metamfetamin-epidemien. Mat Noffs ved Ted Noffs Foundation sier til magasinet at årsaken denne gang kan være dårligere koordinering: “På 90-tallet arbeidet leger, skoler og politi tett sammen mot heroin. Det ser du ikke nå.”

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com