fbpx

Mexicanske karteller tar kontroll over kokainproduksjonen i Colombia

Mexicanske karteller tar kontroll over kokainproduksjonen i Colombia

Colombias riksadvokat Néstor Humberto Martínez uttaler til El Tiempo at meksikanske karteller har begynt å ta kontroll over colombiansk kokainproduksjon:

 

“Meksikanske karteller har begynt å anskaffe kokaplantasjer i Colombia. Vi har pågrepet agronomer og ingeniører fra Mexico som arbeider i laboratorier med å øke kokaplantens produktivitet, og dag for dag øker antallet meksikanere som tar del i kriminelle aktiviteter her.”

 

Siden Mexico ble involvert i kokaintrafikken til USA på 90-tallet, har kartellene sendt emisærer til Colombia for å forhandle med de colombianske produsentene. Nå arbeider de med selv å ta kontroll over denne produksjonen. Bakgrunnen er demobiliseringen av FARC som kontrollerte en stor del av kokaintrafikken i Colombia, og problemer internt i den andre store kokainleverandøren, Clan del Golfo (også kjent som Los Urabeños og Autodefensas Gaitanistas de Colombia). Clan del Golfo opplever interne konflikter som har resultert at store partier de har prøvd å eksportere har blitt beslaglagt, samtidig som toppledelsen har signalisert ønske om å overgi seg på visse betingelser.

 

Den voldsomme økningen i kokadyrking i Colombia de siste årene, har også stimulert de meksikanske kartellenes interesse for oppstrøms integrasjon i verdikjeden.

én følger opp laboratoriene for at de skal innfri en renhetsgrad på 99%, en annen har ansvar for kontantflyten mens de tre resterende er ansvarlig for logistikken samt bestikkelser

 

Det skal primært dreie seg om kartellene Sinaloa, Los Zetas og Jalisco Nueva Generación, og disse skal nå ha etablert seg i de viktigste kokaproduserende regionene i Colombia: Tumaco, el nudo de Paramillo, Catatumbo, Bajo Cauca og Orinoquia.

 

En informant i det colombianske politiet uttaler til El Tiempo at “kartellene så seg lei på at lokale narcos ikke innfridde avtalte forsendelser”, og derfor har etablert såkalte “oficinas” i flere av de største colombianske byene, i tillegg til den viktige utskipningshavnen på Stillehavskysten, Tumaco. Disse “oficinas” koordinerer maritime forsendelser, i tillegg til “svarte” og “hvite” flyvninger (henholdsvis fra provisoriske landingsstriper og legale flyvninger med charter- eller privatfly). Hver “oficina” har fem medlemmer hvorav én følger opp laboratoriene for at de skal innfri en renhetsgrad på 99%, en annen har ansvar for kontantflyten mens de tre resterende er ansvarlig for logistikken samt bestikkelser.

 

Colombias ombudsmann for menneskerettigheter publiserte også i forrige uke en rapport om situasjonen for sivilbefolkningen sør i fylket Cordoba. I regionen som tidligere ble kontrollert av FARCs fronter 5, 18 og 58,  ekspanderer nå andre væpnede kokainproduserende grupper, og en eller flere av disse skal være finansiert av det meksikanske Sinaloa-kartellet.

Quijano trekker seg med umiddelbar virkning fra sin stilling som følge av trusler fra et meksikansk kartell om at de ville “hakke opp” familien hans etter TV-intervjuet.

 

Rapporten viser til at sivilbefolkningen rammes av likvideringer, forsvinninger, begrensning av bevegelsesfrihet, fordriving, seksuell vold og rekruttering av mindreårige, i tillegg til at de kommer i kryssild i kampene mellom gruppene.

 

Den Medellin-baserte forskeren og analytikeren Fernando Quijano som har overvåket narkotikakriminaliteten i den nordvestlige delen av landet siden tidlig på 90-tallet, bekreftet i et TV-intervju i forrige uke at de meksikanske kartellene spesielt arbeider med å rekruttere mellomledere i FARC som hopper av fredsprosessen. Disse tilbys opptil 50 millioner pesos (ca. 150 000 kroner) i månedslønn.

 

Få dager etter intervjuet ble det kjent at Quijano trekker seg med umiddelbar virkning fra sin stilling som følge av trusler fra et meksikansk kartell om at de ville “hakke opp” familien hans.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com