fbpx

Narkotika normaliseres blant ungdom: Presseklipp uke 7

Narkotika normaliseres blant ungdom: Presseklipp uke 7

I vår dystre føljetong med klipp fra landets lokalaviser følger vi fra uke til uke hvordan narkotika nå normaliseres i ungdomsgenerasjonen.

 

“rusmidler blir i større og større grad utbredt på skolene”

Nordland

Fylkestingsrepresentant Jim Simonsen Jenssen skriver den 7. februar i Andøyposten at “rusmidler i større og større grad blir utbredt på skolene. Som politiker blir man kontaktet av andre politikere og samfunnsengasjerte personer, og ikke minst foreldre. Foreldre som uttrykker en større bekymring i dag, enn før.”

Telemark

Tor Ragnar Steffensen, leder for forebyggende enhet ved Grenland politistasjon, utaler til Varden den 14. februar at “flere ungdommer har uttrykt bekymring til oss om Fentanyl de siste fjorten dagene”. Fetanyl er et opioid som anslås å være 50 ganger sterkere enn heroin. Steffensen preiserere at ungommene ikke nødvendigvis selv prøvd Fentanyl, men “har fortalt at de har sett dette stoffet i miljøet i noen uker.

“sterke stoffer blir stadig mer utbredt også blant vanlig ungdom utenfor rusmiljøet”  

Varden melder samme dag om en 18-åring og en 24-åring som er funnet døde, og det antas det kan dreie seg om overdose. Avisen melder at anonyme kilder hevder at i det minste en av de to døde etter å ha inntatt fentanyl.

En person som tidligere har vært med i rusmiljøet i Grenland, uttaler til TV2 den 15. februar at “sterke stoffer blir stadig mer utbredt også blant vanlig ungdom utenfor rusmiljøet. De får tak i det overalt. Fester. Snapchat. Sosiale medier.”

 

Til Rjukan Arbeiderblad den 13. februar uttaler en ungdomsleder i kommunen at “det finnes søte små piller i for eksempel bamseform å få tak i i Tinn. […] En slik kan endre livet til ungdommen din på noen sekunder”.

Lensmannen i Tinn peker overfor avisa på at det blant ungdommen i Tinn “går i cannabis ,hasj, marihuana, amfetamin og kokain. Men det er også piller med ukjent innhold. Det kan være litt av et sjansespill å frivillig ta en sånn pille”.

“en pille i bamseform kan endre livet til ungdommen din på sekunder”

Trøndelag

Den 6. februar forteller en tidligere rusmisbruker  til avisa Nidaros at han er “bekymret for utviklingen han ser i Trondheim og synes ikke skolene gjør nok for å forebygge rus”.

Det er blitt helt sinnsykt her i byen. Her i forrige uke tok jeg åtte stykker i å røyke hasj på kirkegården, midt i skoletida”.

Vestland

En politioverbetjent ved Hardanger lensmannskontor sier til Hardanger Folkeblad den 7. februar at politiet får “store mengder informasjon om, og oppfattar sjølve, at haldninga til bruk av narkotika, og då spesielt cannabis, har blitt meir liberal blant dei yngre. […]  Dersom ein startar å eksperimentere i 13-14-årsalderen, er det fare på ferde. Det er utviklinga i rekrutteringsgruppa som er urovekkande, og de er i alderen 13 til 17 år.”

Studentavisen ved Norges Handelshøyskole i Bergen, K7 Bulletin, skriver den 6. februar at styret i studentforeningen NHHS “er bekymret for økt narkotikabruk på skolen, og vil slå hardt ned på ulovlig bruk.” Daglig leder i styret uttaler at det “de siste årene har det vært en normalisering og økning av ulovlig rusmisbruk“. Hun peker videre på at “vaktkorpset vet at vi er beinharde og alvorlige på dette, og politianmeldelse er det beste virkemiddelet vi har.”

“kommunen bør gjøre noe med narkosalget ved ungdomsskolene i byen”

Viken

Ringerikes Blad siterer den 8. februar en politimann på at “det flommer over av narkotika i Hønefoss, og at det er mye narkotikamisbruk i forbindelse med utelivet i helgene.”

Daglig leder for Hønefoss Vaktselskap uttaler i samme reportasje til avisa at “ofte blir dem som er ruset på narkotika utagerende, bråkete og av og til voldelige. Vi har uheldige episoder som følge av dette nesten hver helg”.

“Vi må klare å få til en holdningsendring ute blant folk, og vise at det får konsekvenser dersom man blir tatt for bruk, besittelse eller salg av narkotika”, fortsetter han.

Den 13. februar siteres et leserinnlegg i avisa som hevder at “det spises narkotiske piller, røykes hasj og brukes amfetamin på de videregående skoler som aldri før“.

Til Sandefjord Blad  den 13. februar uttaler Kjetil Olsen fra Arbeiderpartiet at han mener “kommunen bør gjøre noe med narkosalget ved ungdomsskolene i byen“.

 

 

Se også

Aviser over hele landet rapporterer om at narkotika blir vanligere blant ungdom

Vi har igjen sakset avisklipp fra den siste uken om ungdom og rus. Aksepten for narkotika blant ungdom fortsetter å øke over hele landet. De første undersøkelsene som dokumenterer denne utviklingen begynner også å komme; Folkehelseinstituttet sine tall som kom denne uken, viser for eksempel…

Aksept for narkotikabruk øker blant ungdom over hele landet

Det som ser ut til å skje i ungdomsgenerasjonen nå kan ende opp med å bli en av de alvorligste samfunnsendringene vi vil oppleve i vår levetid. En endring som kan bli avgjørende for temaer som folkehelse, kriminalitet og integrering de kommende tiårene.

Narkotikabruk øker blant ungdom: uke 47

Narkotikabruk blant ungdom øker over hele landet. Her er noen utvalgte nyhetssaker som illustrerer utviklingen fra landets lokalaviser fra uke 47.

Trondheim: “De unge mener at narkotika er bedre enn alkohol, fordi du ikke blir fyllesyk”

Adresseavisen refererer i en artikkel den siste Føre var-rapporten fra St. Olavs hospital som blant annet viser at MDMA (ecstasy) er det rusmiddelet som har økt mest i Trondheim det siste året.

Bergen: “Narko er en stor del av festkulturen på videregående”

Denne uken ble det holdt et infomøte om narkotika for elever på vg2 på skolene i bydelene Fana og Ytrebygda i Bergen.

Politiet i Namdal: “Foreldre må få øynene opp for hva ungdommene sine holder på med”

“Det som er spesielt foruroligende er at det er streite og flotte ungdommer som blir tatt. Ungdommer som av samfunnet blir definert som vellykkede”

Aust-Agder: Ungdommer på 13-14 år tar overdose på GHB

– De unge bryr seg ikke om hva de putter i seg av rusmidler. De tester mer og er ukritiske til det som tilbys, sier Kim Filskov Michelsen i overdoseteamet i Arendal kommune til Agderposten.

Politiet i Levanger: “Slutt å være selvopptatt. Bruk tiden på barna dine.”

“Noen forteller om narkotikabruk på fester, og da han spør om hvorfor, så sier flere av ungdommene at hasj er kult.”

Sportslig leder i Gjøvik-Lyn: Rystet over stoffomfanget blant unge

“Jeg tok kontakt med flere ungdommer som bekreftet at bruk av narkotika er helt vanlig i mange miljøer.”

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com