
Adresseavisen, 13. november 2021
Adresseavisen har spurt 11 ungdommer om deres forhold til narkotika, og innhentet kommentarer fra Trondheimpolitiets forebyggende gruppe.
Svarene er fra ungdom som har blitt fanget opp av kommunenes rusforebyggende tiltak, men politiet presiserere overfor avisa at “narkotikabruk angår ungdom fra alle slags hjem“.
– Så godt som alle ungdommene som svarte på vår undersøkelse, sier at hasj var den første typen narkotika de prøvde. Noen sier de var 13 år, andre 14, 15 eller 16.
«Mange av mine venner har store rusproblemer, men jeg henger ikke med de da jeg ikke er en del av det lenger.» (Jente 17)
– «Det får meg til å ha det/føle meg glad og synes jeg også fortjener å ha det bra.»
Jente (17)
– «Pga. stress og alt blir mye artigere når man røyker hasj.» Jente (17)
– Det er ikke tvil om at vi i politiet blir bekymra når vi gjentatte ganger prater med ungdommer som sier, «hæ, er det ikke legalisert i Norge nå da? Det er da greit det?»
– Vi er bekymra for utviklinga i samfunnet. Debatten rundt avkriminalisering. Romantiseringa av rusmidler. Man snakker kanskje for lite om baksida av det. Det er ikke bare ett menneske eller én ungdom eller én voksen som blir påvirka, det er et helt samfunn, det er mennesker rundt, det er familie. (Politiet)
– Vi ser en romantisering av rusmidler. «Det er ikke noe farlig å røyke hasj». «Det er ikke noe farlig å ta ecstasy». «De har gjort det, alle har gjort det». Men det er ikke alle som gjør det.
– Politiet snakker med ungdommer som forteller at de blir presset til å røyke hasj. Det er nok at én i vennegjengen får tak i noe over Snapchat, tilbyr det til resten av gjengen. Og det er vanskelig å si nei.