fbpx

Øystein Schjetne på NRK Ytring: Krisen i Venezula truer innsatsen mot kokainproduksjonen i Colombia

Øystein Schjetne på NRK Ytring: Krisen i Venezula truer innsatsen mot kokainproduksjonen i Colombia

Øystein Schjetne fra Stiftelsen Golden Colombia og Narkotikapolitikk.no skriver i en kronikk på NRK Ytring om hvordan krisen i Venezuela utgjør en trussel for fredsprosessen i Colombia og dermed innsatsen for åredusere kokainproduksjonen i landet.

 

Det sentrale i denne fredsavtalen er å bekjempe forholdene som har gjort konflikten mulig. Dette gjelder spesielt avtalens punkt 1 (av 6) som omhandler sosial og økonomisk utvikling av den fattige landsbygda, og punkt 4 som omhandler narkotikaproduksjonen.

 

Krisen i Venezuela har allerde begynt å vanskeliggjøre denne transformasjonen av den colombianske landsbygda, og en fullskala flyktningekatastrofe i nabolandet vil sannsynligvis gjøre den ugjennomførlig.

 

Fra teksten:

 

“En borgerkrig i oljerike Venezuela kan utløse en massiv flyktningkatastrofe, og Colombia har alt hatt utsendinger på besøk i Tyrkia for å studere hvordan landet har håndtert bølgen av syriske flyktninger.”

 

“Kokadyrking, kokainproduksjon, ulovlig gullutvinning og andre illegale aktiviteter som har vært kontrollert av FARC, skal reduseres ved en massiv satsing på utvikling av landsbygda. Det rurale Colombia skal transformeres ved utbygging av infrastruktur, teknisk assistanse og finansieringsordninger til bøndene, helsetjenester og skoletilbud.”

 

“En kollaps i Venezuela […] vil gjøre det svært vanskelig for landet å lykkes med de ambisiøse planene. Det er derimot en ønskesituasjon for alle de som ønsker at Colombia mislykkes med denne transformasjonen, og at de illegale økonomiene opprettholdes.”

 

Se også: Hvordan skal fredsavtalen i Colombia redusere kokainproduksjonen?

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com