fbpx

Seniorforsker: Feil at de fleste med rusproblemer har underliggende lidelser

Seniorforsker: Feil at de fleste med rusproblemer har underliggende lidelser

Nei, de fleste som utvikler rusproblemer har ikke underliggende, psykiske lidelser, skriver professor og seniorforsker Jørgen G. Bramnes i tilsvar til Normal Norge.

Styreleder i Normal Norge, André Nilsen, presenterte i et innlegg i Aftenposten den 1. oktober en variant av en vanlig påstand om at de som får problemer med narkotika, i hovedsak har andre underliggende problemer:

Dette er feil og en paradoksal påstand fra en som ønsker å redusere stigma

“Pårørende ser ofte etter grunner og forklaringer på rusproblemet. Da blir rusmidlene lette å skylde på, fordi de er et synlig symptom. Men de fleste som blir avhengige av cannabis, har underliggende psykiske lidelser.”

Nilsen fikk kontant svar fra seniorforsker ved Folkehelseinstitutet, Jørgen G. Bramnes, i Aftenposten den 4. oktober:

“[Nilsen] skriver at de fleste som blir avhengige av cannabis, har underliggende psykiske lidelser, og at avhengigheten kommer i et forsøk på å selvmedisinere seg. Dette er feil og en paradoksal påstand fra en som ønsker å redusere stigma.

“Han påstår også at cannabis illegale status gjør behovet for selvmedisinering sterkere. Dette har ikke støtte i forskningen.

“Han avslutter med å hevde at liberalisering vil føre til mindre bruk hos de unge. Selv om forskningen spriker litt, kan selv ikke en velvillig tolkning av kunnskapen gi støtte for en slik påstand.”

Les mer

Les mer om myten om at “bare mennesker med problemer utvikler avhengighet” her

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com