fbpx

Studie: 1 av 4 britiske GHB-brukere kjenner noen som har dødd av overdose

Studie: 1 av 4 britiske GHB-brukere kjenner noen som har dødd av overdose

“GHB er en ‘silent killer’ og tar livet av flere hundre homofile menn årlig, men får lite oppmerksomhet.”

Det skriver Channel4 og BuzzFeed i forbindelse med lanseringen av en ny undersøkelse av GHB-bruk i Storbritannia

halvparten av respondentene hadde tatt overdose på GHB

GHB er særlig utbredt i LHBT-miljøet i Storbritania. Undersøkelsen viser at blant de 2700 respondentene som var homofile menn, hadde to tredeler opplevd alvorlige problemer med stoffet, som avhengighet, overdose eller seksuelt overgrep.

Undersøkelsen viser videre at halvparten av respondentene hadde tatt overdose på GHB. 1 av 4 rapporterte at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep i GHB-rus. Det var også 1 av 4 som oppga at de kjente personer som hadde dødd av GHB-overdose.

I studien fremkommer videre at to sykehus i London som monitorer GHB-problemer spesielt som ledd i et EU-prosjekt, oppga at GHB var årsak til flere behandlinger enn noe annet stoff. Mens 380 personer ble behandlet for GHB-problemer var det tilsvarende tallet 261 for kokain, 173 for cannabis og 183 for heroin.

Det unike med GHB er den lille forskjellen mellom den mengden en bruker tar for å oppnå ønsket effekt og den mengden som gir overdose

Det ble videre sendt forespørsler til 133 helseforetak som arbeider med rusproblematikk om statistikk for GHB-problematikk. 97 av disse var ikke i stand til å gi noen tall for temaet, og kun 4 virket å ha fokus på GHB. Disse fire rapporterte 700 GHB-saker i 2018, noe som hvis tallene er representative kan indikere at 17 000 mennesker i Storbritannia oppsøker sykehus etter å ha tatt GHB årlig.

Dr. Owen Boden-Jones, grunnlegger av en behandlingsklinikk i London som var den første som utviklet et program for behandling av GHB-avhengighet, uttaler til Channel4:

“Det som virkelig er forskjellig med GHB er den lille forskjellen mellom den mengden en bruker tar for å oppnå ønsket effekt og den mengden som gir overdose. [Nasjonal statistikk] viser at antallet personer som dør med GHB i systemet er rundt 20 per år. Det er sannsynligvis et svært lavt anslag og grunnen er at ved et dødsfall ikke alltid utføres toksikologiske undersøkelser for å eventuelt påvise GHB.”

 

Symptomer på GHB overdose

GHB kjennetegnes ved at det er liten forskjell mellom mengden stoff som gir den effekt brukeren ønsker, og en dose med mulig dødelig utgang. Vanlige symptomer på overdose er:

   • oppkast
   • manglende oppkast-refleks (gag reflex)
   • manglende kroppskontroll
   • skjelving og anfall
   • manglende respons på smerte
   • hurtige side-til-side øyebevegelser
   • kraftig svette
   • lavere kroppstemperatur
   • færre enn 15-20 innåndinger i minuttet

Kilde: www.projectknow.com/overdose/ghb/

 

Se også

Aust-Agder: Ungdommer på 13-14 år tar overdose på GHB

– De unge bryr seg ikke om hva de putter i seg av rusmidler. De tester mer og er ukritiske til det som tilbys, sier Kim Filskov Michelsen i overdoseteamet i Arendal kommune til Agderposten.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com