fbpx

Studie: 1 av 5 cannabisbrukere i alderen 12-17 utviklet avhengighet innen tre år

Studie: 1 av 5 cannabisbrukere i alderen 12-17 utviklet avhengighet innen tre år

En studie utført av National Institute on Drug Abuse i USA og publisert i Jama Pediatrics den 29. mars i år viser at yngre tenåringer utvikler lettere cannabisavhengighet enn eldre tenåringer og unge voksne.

Forskerne brukte data fra den årvisse studien National Survey on Drug Use and Health, og studerte to aldersgrupper: 12-17 og 18-25.

De fant at 11% av de i den yngste aldersgruppen som hadde eksperimentert med cannabis, utviklet avhengighet innen ett år. I den eldste aldergruppen var det imidlertid bare 6,4% som utviklet avhengighet i løpet av den samme tidsperioden.

11% av de mellom 12 og 17 år som hadde eksperimentert med cannabis, utviklet avhengighet innen ett år

I løpet av tre år etter å ha først prøvd cannabis, hadde hele 20% av de yngste brukerne utviklet avhengighet, nær dobbelt så mange som i den eldste aldersgruppen.

Forskerne så også på tilsvarende tall for alkohol og tobakk. Andelen bruker som hadde utviklet avhengighet til alkohol var 5,6% og 9,1% etter henholdsvis 1 og 3 år, mens for tobakk var andelene henholdsvis 6,6% og 11,7%.  For alkohol og tobakk var det praktisk talt ingen forskjell mellom den yngste og den eldste gruppen.

En mulig forklaring på forskjellene kan være at ungdom som har høyere sannsynlighet for å utvikle avhengighet, trekkes mot illegale rusmidler på et tidligere tidspunkt. Men leder for studien, Dr. Nora Volkow, sier at det er kjent at cannabis og andre stoffer kan ha en sterk virkning på tenåringshjerner siden de fremdeles er under utvikling.

Unge hjerner har større plasitistet og endringsevne sammenlignet med eldre menneskers mer statiske hjerner. Derfor har stoffer som cannabis større sannsynlighet for å endre forbindelsene i den unge hjernens synapser og dermed forsterke minner om nytelse eller belønning.

Dr. Volkow påpeker at utvikling av avhengighet er en læringsprosess og at “det er en type minne som blir hardkodet i hjernen din. Og dette skjer mye hurtigere i en tenåringshjerne”.

 

Se også

Los Angeles: Unge voksnes cannabisbruk økte med antall cannabisbutikker i nabolaget

Forskere fra RAND Corporation har funnet at antall og type cannabisbutikker i nabolaget påvirker cannabiskonsumet til unge voksne i Los Angeles ifølge en studie publisert i TheAmerican Journal on Addictions.

699 000 amerikanske tenåringer cannabisavhengige i 2019

Den amerikanske NSDUH-undersøkelsen over rusbruk og mental helse som ble publisert nå i september viser konsekvensene av en normalisering av cannabisbruk i den yngre generasjonen. I aldersgruppen 12-17 år er andelen som mener at det er svært skadelig å bruke cannabis 1-2 ganger i uken…

Studie: cannabislegalisering stanset trend med lavere ungdomsbruk

En studie publisert i American Journal of Preventive Medicine viser at legaliseringen av cannabis i Washington i 2012 stanset en trend med stadig lavere cannabisbruk blant ungdom.

Cannabisbruk blant amerikanske studenter på høyeste nivå siden 1983

Cannabisbruken blant amerikanske collegestudenter (alder 19-22) er på det høyeste nivå det har vært på 35 år. Av de i samme aldersgruppe som ikke går på college, bruker 1 av 9 cannabis daglig.

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com