fbpx

Studie: Hyppig cannabisbruk har skadelige konsekvenser – uavhengig av når en begynner

Studie: Hyppig cannabisbruk har skadelige konsekvenser – uavhengig av når en begynner

“Hyppig cannabisbruk har skadelige effekter, uavhengig av hvor gammel en person er når bruken starter” ifølge en pressemelding fra University of Queensland om en nylig publisert studie.

cannabisbrukerne hadde ved 35 års alder større sannsynlighet for å bruke illegale rusmidler, ikke ha fast arbeid, ha depresjon og ha økonomiske vanskeligheter

Studien som er utført av forskere ved University of Queensland og publisert i Drug and Alcohol Review, fulgte over 20 år et utvalg på 1792 australske high school-elever som var 15 år i 1992.

Forskerne fant at sammenlignet med ikke-brukere, hadde cannabisbrukerne ved 35 års alder større sannsynlighet for å ha et risikofylt alkoholkonsum, røyke tobakk og bruke illegale rusmidler. De hadde også høyere sannsynlighet for å ikke være i et forhold, ikke ha fast arbeid, ha depresjon og ha økonomiske vanskeligheter.

Sammenhengen gjaldt spesielt for hyppig bruk – ukentlig og spesielt daglig. Sammenhengen gjaldt både de som begynte å bruke cannabis som tenåringer, og de som begynte som unge voksne. Siden to tredeler av brukerne begynner som unge voksne, var de fleste av de som opplevde problemer som 35-åringer altså ikke hyppige cannabisbrukere i tenårene.

Det må leveres et klart og sterkt budskap til publikum om at hyppig cannabisbruk er skadelig

Leder for studien, Dr. Gary Chan, uttaler i en pressemelding at “aktører innen offentlig helse og politikkutviklere må levere et klart og sterkt budskap til publikum om at hyppig cannabisbruk er skadelig, uavhengig av når personen starter bruken. Dette er spesielt viktig i de jurisdiksjoner som allerede har legalisert rekreasjonell cannabis, som Canada og enkelte amerikanske stater”.

 

Se også

Studie: Unge cannabisbrukere kan miste tre års kognitiv utvikling

Unge cannabisbrukere kan miste tre års kognitiv utvikling viser canadisk studie.

Studie: Cannabisbruk gir ungdom varige kognitive skader

En canadisk studie har tatt for seg den kognitive effekten av alkohol- og cannabisbruk hos unge: læring, hukommelse, oppmerksomhet og beslutningstaking. Konklusjonen er at cannabis er mer skadelig enn alkohol – og at effekten ikke opphører selv om bruken stanser. 

Studie: Cannabisbruk blant unge fører til psykotiske symptomer

Canadiske forskere har sett nærmere på sammenhengen mellom cannabisbruk og psykose blant unge. I studien deltok 3720 7.-klassinger ved 31 skoler i Montreal, noe som utgjorde 76% av 7.-klassingene ved disse skolene. Over fire år fylte elevene ut en nettbasert spørreundersøkelse om cannabisbruk og psykosesymptomer.

Studie: Cannabisbruk i ungdommen assosiert med økt risiko for bipolar lidelse

I en studie publisert i Scizophrenia Bulletin har en gruppe forskere tatt for seg Davon-kohorten i Storbritannia, en gruppe på 13 988 barn født i 1991-92 som har vært fulgt opp i  utviklings- og helseundersøkelser frem til voksen alder.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com