fbpx

Studie: Sammenheng mellom cannabiseksponering før fødsel og mentale problemer i ungdommen

Studie: Sammenheng mellom cannabiseksponering før fødsel og mentale problemer i ungdommen

Forskere ved amerikanske Washington University har i en studie publisert i Jama Psychiatry sett på sammenhengen mellom eksponering for cannabis under svangerskapet og utvikling av mentale og kognitive problemer i ungdommen.   

Rapporten peker på betydningen av bedre kunnskap på feltet siden kvinners bruk av cannabis under svangerskapet har økt med 106% fra 2002 til 2017 (fra 3,4% til 7%).

kvinners bruk av cannabis under svangerskapet har økt med 106% fra 2002 til 2017

De tok utgangspunkt i data fra den longitudinelle studien Adolescent Brain and Cognitive Development Study som siden 2016 har fulgt opp 12 000 barn mellom 9 og 11 år på 22 ulike steder i USA.

Barna i studien ble inndelt i tre kategorier: de som ikke hadde blitt eksponert for cannabis som foster, de som hadde blitt eksponert før svangerskapet var kjent men ikke etter, og de som hadde blitt eksponert etter det var kjent.

Forskerne fant at barna som hadde blitt eksponert for cannabis opplevde en rekke problemer i høyere grad enn de ikke-eksponerte, som for eksempel høyere grad av psykopatologi, psykotiske opplevelser, problemer med depresjon og angst, impulsivitet, sosiale problemer, søvnforstyrrelser og kognitive problemer.  Dette gjaldt begge gruppene – før og etter svangerskapet var kjent.

barna som hadde blitt eksponert for cannabis opplevde en rekke problemer i høyere grad enn de ikke-eksponerte, som for eksempel høyere grad av psykopatologi, psykotiske opplevelser, problemer med depresjon og angst

Når forskerne imidlertid kontrollerte for andre variabler som kunne samvariere, som familie-, svangerskap-, eller oppvekst-relaterte variabler viste det seg at sammenhengen mellom cannabisbruk før kjent svangerskap ikke lenger var signifikant.

Men sammenhengen forble sterk etter å ha kontrollert for disse variablene for gruppen som var eksponert for cannabis etter svangerskapet var kjent.

Forskerne antar at årsaken til dette er at hjernens endocannabinoide reseptorer utvikles i fosterets hjerne 5-6 uker etter unnfangelsen. De fleste av mødrene hadde oppgitt at de ble kjent med svangerskapet omlag 7 uker etter unnfangelsen, slik at de fleste fosterne som ble utsatt for cannabis i sine første leveuker, ikke hadde utviklet reseptorene som gjør at de kunne ta skade av eksponeringen.

Forskerne kan ikke av dette fastslå at cannabisbruken har forårsaket disse problemene, men skillet mellom de to gruppene styrker sannsynligheten for at cannabisbruk bidrar til slike skader.

 

Se også

Kvinner som brukte cannabis under svangerskapet hadde 50% større sannsynlighet for å få barn med autisme

Canadiske forskere har funnet at kvinner som bruker cannabis under svangerskapet har en 50% høyere sannsynlighet for å få barn med autisme. 

Fordobling av amerikanske kvinner som bruker cannabis under svangerskapet

Cannabisbruk blant amerikanske kvinner under graviditeten ble fordoblet fra 2002 til 2017 viser en ny studie.

Cannabisbruk blant unge gravide nær doblet i California

Forskere i Kaiser Permanente Northern California i Oakland har ifølge Vice News tatt for seg data fra 279 000 gravide kvinner som har vært testet for cannabisbruk som ledd i standard oppfølging av gravide.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com