fbpx

Narkotika og mindreårige: uke 46 og 47

Som Narkotikapolitikk.no har rapportert om jevnlig de siste par årene, pågår det en normalisering av narkotika blant barn og ungdom over hele landet. Her er noen avisklipp fra uke 46 og 47 som viser utviklingen.


Molde

VG rapporterer den 22. november om hvordan bruk av tunge narkotiske stoffer ble utbredt blant en gruppe barn og ungdom i Molde på sensommeren i år. Fra artikkelen:

 

“En mor slipper dem inn på datterens rom. Hun er 14 år og ligger smilende på sengen.

Bekymringsløst forteller jenta at hun har begynt å bruke MDMA […]

Hun snakket om MDMA på samme måte som en kokk beskriver en gourmetopplevelse på en restaurant.”

 

“En 15 år gammel gutt blir kalt ned til politistasjonen for en bekymringssamtale. Han sier til førstebetjent Merlid at han bruker MDMA. Nå er han klar for å ta neste skritt og prøve LSD.”

 

“På nettet har hun kjøpt en dosett. Et lite skrin med plastlokk og mange små rom. […] I hvert av rommene puttet 16-åringen MDMA i ulike farger, styrker og vekt.

Før drakk hun alkohol. Seks uker senere bruker hun MDMA fire ganger i uken, forteller hun […]

– Hun snakket om gram, doseringer, farger og virkning, forteller førstebetjent Merlid.”Steinkjer

Trønder-avisa skriver den 12. november at “Mens ungene får gratis narkotika på fest, aner foreldrene ingenting.”

“Nå deles narkotika ut gratis på fest”

 

En SLT-koordinator uttaler til avisa at “Flere og flere hopper dessuten over alkoholen og eksperimenterer heller med tabletter – både for rusopplevelser og prestasjonsfremming”. Ungdomskontakter avisa har snakket med bekrefter at “mange foreldre er veldig naive. Det holder ikke å sjekke ungdommenes bankkonto innimellom. Tilgangen til stoff er enkel. Nå deles narkotika ut gratis på fest”.

“Flere og flere hopper over alkoholen og eksperimenterer heller med tabletter – både for rusopplevelser og prestasjonsfremming”Lofoten

Lofotposten melder den 17. november at Politiet i Svolvær advarer politikerne om økt narkotikabruk og økt ruskjøring, og at “det er en sammenheng mellom ruskjøring og mer narkotikabruk.”

 

“Vi må ikke være naive rundt hva ungdom faktisk er villig til å ta”

Avisa skriver videre at “Politiet har tidligere også lagt stor vekt på økt narkotikabruk blant unge – og et hardere og mer brutalt miljø.” Stasjonssjefen i Svolvær uttaler til avisa at “Vi ser at de fleste vi tar kjører i blandingsrus, det vil si både alkohol og narkotika. Markedet for narkotika har blitt større, og det har blitt ganske mye tøffere.”, og han peker på at “foreldrene i større grad må på banen – og se hva som skjer.”

 

Han peker videre på i intervjuet at “brukerne av narkotiske stoffer er yngre og med flere jenter involvert […] Jentene er mellom 17 og 21 år”, og at det er livsfarlige tabletter i omløp: “Vi må ikke være naive rundt hva ungdom faktisk er villig til å ta.”

 

Politisjefen pekte ifølge avisa på tampen av sommeren på at man ser økt bruk av MDMA og kokain:
“Det har blitt verre siden da, det er mer narkotika og det tas flere ruskjørere.”Moss

I forbindelse med tre narkotikarelaterte hendelser i løpet av et døgn siterer Moss avis en representant for politiet som peker på at det er et “kontinuerlig problem” at unge bruker narkotika. “[Det er] ganske klart at ungdommer har tilgang på narkotika og at mange bruker det.”Haugesund

Haugesund avis melder den 12. november at det har pågått narkotikasalg i skolegården på Hauge over lang tid. “Det er ekstra uheldig med narkotikaomsetning i et område hvor mange barn og ungdommer ferdes”, uttaler en representant for politiet.

 


Viken

NRK har fulgt grupper med 18-åringer over tid for å få innsikt i festkulturen. Her er noen av sitatene fra reportasjen:

Hver tredje 18-åring NRK har snakket med, forteller at de har prøvd dop

Gutt (18): “Noen tar alltid noe på fest. Med en gang jeg begynner å drikke så er det sånn «oh shit, nå har jeg lyst på en liten oppkvikker liksom». Jeg bruker rundt 4000 kroner på kokain i måneden. Vi gutta har gjort det til en greie vi gjør iblant.”

 

Hver tredje 18-åring NRK har snakket med, forteller at de har prøvd dop.  Cannabis er det vanligste. Deretter kommer kokain.”
“Mange 18-åringer forteller at de har gode venner som selger, eller som har solgt. – Til slutt ble det veldig risky å ha så mye cash. Jeg angrer ikke på noe. Alle har gjort feil, men noen feil er grovere enn andre.”

Flere forteller at cannabis er like vanlig som sigg

“Mange 18-åringer har et liberalt forhold til cannabis. Flere forteller at det er like vanlig som sigg.”

 

“Mange av 18-åringene NRK har snakket med, forteller at de har sett MDMA på fest. Molly er også et vanlig partydop blant unge. «Jeg skjønte ikke hvordan livet kunne være så bra» «Man er glad i alle»”

 

“Gjengen stikker ut. I innkjørselen fyrer de opp jointen. Den sendes rundt så alle kan få noen trekk. […]

Noen minutter senere har jointen blitt til en sneip. «Crossfaded» på alkohol, kokain og weed forsvinner gutta inn igjen. Nå kan alt skje.”Drøbak

“foreldrene er overrasket og sjokkert”

Akershus Amtstidende skriver den 16. november om tre ungdommer som er arrestert for omfattende misbruk og salg av hasj på postordre. Ifølge politiet kan virksomheten ha vært “svært stor”.

Avisen melder at “foreldrene er overrasket og sjokkert”.
Sør-Odal

Glåmdalen melder den 17. november at politiet varsler økt tilstedeværelse ved en av kommunens grunnskoler, “både på dag- og kveldstid og i helger.” på grunn av bruk om omsetning av alkohol og andre rusmidler.

 

Skolen har rapportert til FAU om “narkotika, hærverk og andre episoder” ved skolen etter stengetid, og avisa er også kjent med at andre voksne har observert “kjøp og salg av rusmidler ved skolen”.

 

Kommunen oppfordrer i et brev foreldrene til å “patruljere” skoleområdet, der det blant annet heter følgende: «Vi har i løpet av de siste månedene sett en eskalering av rus og kriminalitet blant ungdommene i kommunen.[…] Bekymringen gjelder ungdommer helt ned til barneskolenivå».Ørsta-Volda

En representant for politiet på Søre Sunnmøre uttaler til Møre-Nytt den 20. november at bruken av narkotika i Ørsta og Volda er økende. Antall saker viser riktignok en nedadgående utvikling, men ifølge politimannen har det med prioriteringer på gjøre, og at “det reelle talet på saker er omvendt proporsjonalt med det statistikken viser”.

 

Men han peker også på at narkotikasalger endrer seg: “Folk nyttar det mørke internettet og sosiale medium til å få tak i narkotiske stoff.” “Akkurat no er ungdomsmiljøet i Ørsta nede i ein bølgjedal. Det er fleire unge som syner negativ åtferd, med meir rus og skadeverk. Det skaper utryggleik for andre unge i Ørsta sentrum.”

Narkotikapolitikk.no har bedt stortingspartiene om svar på fire spørsmål knyttet til den økende narkotikabruken blant mindreårige.

 

Registrer deg her for å motta partienes svar. La politikerne få vite at voksen-Norge er bekymret for denne utviklingen og vil vite hva partiene foreslår for å stanse den økende utbredelsen av narkotika blant barn og unge.


Registrer deg for å motta Valgguide 2021
Navn
E-post-adresse *
Avregistrer min epost

1. Anser [partiet] at det er en økende aksept for og bruk av narkotika blant mindreårige i Norge?

 

Hvis ja,

2. Anser [partiet] dette som et problem?

 

3. Hva anser [partiet] at konsekvensene ved en fortsatt økning av narkotikabruk blant mindreårige kan bli for:

a) Folkehelsen

b) Kriminalitetsbildet

 

4. Hvilke tiltak ønsker [partiet] eventuelt å sette inn for å forebygge en økende aksept for og bruk av narkotika blant mindreårige?

Newsletter Powered By : XYZScripts.com