Ifølge Ungdata økte andelen gutter på videregående som har brukt cannabis det siste året med 29% fra 2015 til 2018, og Ung i Oslo viste en økning på 70% blant tenåringsgutter i samme periode. Hundretalls av avisartikler fra hele landet vi har referert her på Narkotikapolitikk.no, viser en økende aksept for narkotikabruk blant barn og unge.
Vi har bedt om å få stortingspartiene synspunkt på denne situasjonen:
-
- Er de enige i at aksepten for narkotika øker blant unge?
- Ser de i så fall på det som et problem?
- Hva tror de konsekvensene av en slik utvikling kan bli?
- Og hva foreslår de å gjøre med det?
Av de 7 partiene som er representert i Stortingets Helse- og omsorgskomité, har fem besvart våre spørsmål. Vi har ikke mottatt svar Høyres og Venstres representanter i komiteen på tross av flere henvendelser i år.
Av de fem, ga tre partier (Ap, KrF og Sp) klart uttrykk for at de mener narkotikabruken øker blant mindreårige. SV bekrefter “en moderat økning av cannabisbruk” mens Frp ikke direkte bekrefter at det finner sted en økning i bruk og aksept, men understreker at det er viktig å følge utviklingen.
Alle fem svarer bekreftende på spørsmålet om en slik eventuell økning er problematisk.
På spørsmålet om hvilke tiltak partiene eventuelt foreslår for å møte økende aksept og bruk av narkotika blant ungdom, har flere nevnt tiltak for å hjelpe ungdom som får problemer med narkotika. Det er et svært viktig tema, men spørsmålet her var om tiltak for å forhindre økt aksept og bruk generelt.
SV og Frp nevner begge “Islands-modellen” som fokuserer på å skape sunne oppvektskår for ungdom med satsing på fritidsaktiviteter, foreldreengasjement og nærmiljø (se vår artikkel om Islands-modellen her), men har ikke forslag utover dette.
De tre øvrige partiene som har svart (Ap, Krf og Sp) tar alle til orde for en bredere innsats som inkluderer både informasjon om konsekvensene av narkotikabruk, oppvekstkår og nærmiljø, klare signaler fra myndighetene om at bruk er forbudt samt betydningen av avdekking og tidlig inngripen.
Mens Ap foreslår å styrke dette arbeidet, er det Sp som går lengst i å signalisere dette som et kritisk område med behov for en kraftfull satsing. De skriver blant annet i sitt svar at de ønsker:
“en forebyggings- og behandlingsreform innen rusfeltet. Vi foreslår å innføre et nasjonalt program for rusforebyggende arbeid blant barn og unge, med mål om at andelen ungdom som prøver narkotika, skal reduseres. Programmet bør blant annet omhandle informasjons- og holdningskampanjer mot bruk av narkotika.”
Her er partienes svar:
(uthevingen i tekstene under er gjort av oss for å lette lesbarheten).