fbpx

USA: Økende utbredelse av syntetiske opioider opptil 20 ganger sterkere enn fentanyl

USA: Økende utbredelse av syntetiske opioider opptil 20 ganger sterkere enn fentanyl

I overdoseepidemien i USA mistet over 100 000 mennesker livet fra april 2020 til april 2021. 65 000 av disse dødsfallene skyldtes syntetiske opioider, i all hovedsak fentanyl som anslås å være 50 ganger sterkere enn heroin.

I en ny studie fremgår det nå at enda sterkere og mer dødelige syntetiske opioider enn fentanyl begynner å bli utbredt i USA. Det dreier seg om para-fluorofentanyl og metonitazene som inntas ved injeksjon eller snorting.

vel 5 prosent av de 100 000 overdosedødsfallene i USA i fjor kan skyldes nitazener

Ifølge en av forskerne bak studien, Dr. Darinka Mileusnic-Polchan, kollapser brukerne umiddelbart: “Ofte får de ikke engang injisert hele sprøyten før de overdoser”. Motgiften naloxone fungerer også for disse stoffene ifølge forskeren, men det trengs større mengder.

I Knoxville som studien tok for seg, fant forskerne at av totalt 770 overdosedødsfall ble det funnet fentanyl i 562 av obduksjonsrapportene, metamfetamin i 190, para-fluorofentanyl i 48 og metonitazene i 26.

Para-fluorfentanyl er et syntetisk opioid som ble utviklet på 60-tallet, og som begynte å dukke opp i obduksjonsrapporter i 2020. Metonitazene er et smertestillende preparat som ble utviklet på 50-tallet, men som aldri ble godkjent for medisinsk bruk. Forekomst av dette stoffet begynte å bli vanligere i obduksjonsrapportene i 2021. Det er imidlertid vanskelig å anslå utbredelsen av dem da de som utfører obduksjonen i liten grad har økonomiske ressurser til å teste for alle mulige substanser.

Nye varianter av syntetiske opioider skyldes blant annet behov for å utvikle substanser som er sterkere, mer avhengighetsdannende, som enklere kan blandes med andre stoffer, og som er vanskeligere å identifisere og oppdage.

Metonitazen tilhører en gruppe stoffer kjent som nitazener som kan være opptil 20 ganger sterkere enn fentanyl. Dette er for eksempel isotonitazene og protonitazene i tillegg til ovennevnte metonitazene.

Ifølge Direktør Alex Krotulski ved Center for Forensic Science Research and Education som arbeider med å identifisere nye stoffer, er andelen overdosedødsfall forårsaket av nitozener er grovt underestimert siden det ikke blir testet spesifikt for disse under obduksjon. Han anslår at vel 5 prosent av de 100 000 overdosedødsfallene i USA i fjor kan skyldes nitazener.

Disse stadig nye variantene av syntetiske opioider skyldes blant annet de illegale leverandørenes behov for å utvikle substanser som er sterkere, mer avhengighetsdannende, som enklere kan blandes med andre stoffer, og som er vanskeligere å identifisere og oppdage.

 

Se også

USAs opioidepidemi: Kartellene etablerer fentanyl-laboratorier i Mexico

USAs justisminister Jeff Sessions advarte torsdag om at meksikanske karteller har begynt å produsere fentanyl i Mexico. Fentanyl er et syntetisk opioid som er rundt 50-100 ganger sterkere enn morfin, og som i fjor krevde 20 100 liv i USAs pågående legemiddelutløste opioidepidemi.

Kraftig vekst i overdosedødsfall som involverer både kokain og fentanyl

I 2012 var det 4400 overdosedødsfall som involverte kokain i USA. I 2016, det siste året man har fullstendige data for, var dette tallet steget til 10 400. I 2012 var antallet dødsfall som involverte både kokain og syntetiske opioider (i hovedsak fentanyl), 180. I…

Studie: Ikke lenger “forurensing”. Flertallet av brukerne vet at de inntar fentanyl.

Canadisk studie indikerer at økende fentanylbruk ikke er resultat av forurensede stoffer men at brukere er klar over at det er fentanyl de inntar. 

 

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Newsletter Powered By : XYZScripts.com