fbpx
Har FN anbefalt legalisering av narkotika? - Narkotikapolitikk
16156
page-template-default,page,page-id-16156,page-child,parent-pageid-2036,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsivePåstand: “En FN-rapport har konkludert med at dagens narkotikapolitikk er mislykket og anbefaler legalisering.”

 

– Nei, det finnes ingen slik FN-rapport. FNs narkotikapolitikk ligger fast, samtidig som den er under utvikling.

 

Det finnes ingen ”FN-rapport” som anbefaler en omlegging av narkotikapolitikken i retning av avkriminalisering og legalisering. Dette er desinformasjon som ubevisst og bevisst har blitt spredd av norske debattanter og via mange medier siden 2011, da The Global Commission on Drug Policy la fram en rapport. F.eks. i Aftenposten 3. juni 2011: «FN gir opp kampen mot narkotika». I artikkelen sies det «Den globale krigen mot narkotika har vært mislykket, slår en FN- rapport som presenteres i dag fast». Noe som altså er helt feil.

Rapporten fra The Global Commission on Drug Policy har ikke noe annet å gjøre med FN enn at den ble overlevert til FN. Den er skrevet av en selvoppnevnt kommisjon med mange kjendiser fra politikk og kulturliv, inkludert FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan. At en slik gruppe kjendiser får en anledning til å overlevere et dokument til Ban Ki-moon er ikke overraskende, men det gjør ikke rapporten til en ”FN-rapport”.

 

Rapporten fra The Global Commission on Drug Policy har ikke noe annet å gjøre med FN enn at den ble overlevert til FN.

Bruk av ordet ”commission” er forvirrende, enten det er et bevisst valgt navn eller ikke. FN har også en kommisjon på narkotikaspørsmål: The Commission on Narcotic Drugs (CND). Dette er det offisielle FN-organet som styrer FNs narkotikapolitikk. Den møtes en gang i året og har 53 land som medlemmer.

 

Er du spesielt interessert og vil lese hva som er medlemslandene i FN sin felles politikk, kan du finne et vedtak fra mars 2014 her.

 

The Global Commission er finansiert av to av verdens rikeste enkeltpersoner; George Soros (Open Society Foundations) og Richard Branson (Virgin Unite). De har valgt å bruke store penger på en global kampanje for å gjøre narkotika lettere tilgjengelig og mer akseptert. Virgin Unite presenterer seg med at ”It’s time for a revolution”, og denne gangen skal det bli en god revolusjon. Med økt narkotikabruk?

 

Det finnes ingen ”FN-rapport” som anbefaler en omlegging av narkotikapolitikken i retning av avkriminalisering og legalisering.

Mange av de mest kjente legaliseringskampanjene og -institusjonene er partnere til The Global Commission. Kommisjonen er ingen nøytral, faglig aktør, men et propagandaframstøt fra legaliseringsbevegelsen. Medlemmene er til dels høyt respekterte politikere og kulturpersonligheter og valgt på grunn av dette, ikke fordi de har spesiell kompetanse på narkotikapolitikk.

 

The Global Commission har valgt å grave fram igjen Richard Nixons slagord fra 1971 og gjøre til sitt hovedbudskap ”It is time to end war against drugs”, lenge etter at andre har sluttet å bruke begrepet.