Studentavis: «Gjør deg klar til å røyke hasj»

Studentavisa Unikum i Kristiansand omtaler rusreformutvalgets forslag i siste utgave.

Avisa skriver på lederplass at «når reformen blir vedtatt, hvilket den blir, har vi offisielt kvittet oss med en av de mest absurde, umenneskelige lovgivningene i norsk politisk historie.»

Avisa gir også uttrykk for det rusreformutvalget påpeker er en misforståelse, men som mange likevel frykter: at det vil dannes en oppfatning blant unge om at når det ikke lenger vil eksistere sanksjoner så betyr det at narkotikabruk er lovlig. På forsiden av avisa heter det «Gjør deg klar til å røyke hasj i Markens» (gågata i Kristansand, red.anm.) og i lederen heter det videre at «i likhet med cannabisrøykere i 2021, er du fri til å velge selv hva du vil gjøre

I en artikkel om reformen heter det videre at «Salg vil fortsatt være kriminalisert, så du må fortsatt skaffe dop av en dealer, men mens de kan arresteres, kan ikke du.» Det er et annet av temaene som nå debatteres i kjølvannet av rapporten, siden grensene utvalget har foreslått for «eget bruk» er såpass høye at man frykter at selgere vil bære opp til disse kvantaene på seg for å utgi seg for å være brukere.

Et annet paradoks er selvsagt at selgerne som ofte er marginaliserte unge menn med minoritetsbakgrunn vil bli arrestert, mens kundene, som ofte vil være velstående rekreasjonsbrukere, ikke risikerer annet enn en mulig innkalling til en rådgivningstime.

Signer narkotikapolitikk.no sitt opprop til partienes helsepolitikerne her
«Vi krever at staten umiddelbart setter inn en massiv informasjonsinnsats for å sikre at ungdom forstår hvor skadelig narkotikabruk kan være, og at samfunnet ikke kommer til å akseptere at narkotikabruk blir normalisert blant ungdom.»

Signer her

 

 

Se også

VGS-elev i Rogaland «tror folk er imot narkotika, men tør ikke snakke høyt om det»

Narkotika er i ferd med å normaliseres i ungdomsmiljøer i Rogaland; «Det er litt sånn at om du går på fest og takker nei, så prøver de å presse og lokke og si at det ikke er farlig og sånn. Sier du nei, vil de kanskje se på deg som litt annerledes»

Aksept for narkotikabruk øker blant ungdom over hele landet

Det som ser ut til å skje i ungdomsgenerasjonen nå kan ende opp med å bli en av de alvorligste samfunnsendringene vi vil oppleve i vår levetid. En endring som kan bli avgjørende for temaer som folkehelse, kriminalitet og integrering de kommende tiårene.

Narkotikabruk øker blant ungdom: uke 47

Narkotikabruk blant ungdom øker over hele landet. Her er noen utvalgte nyhetssaker som illustrerer utviklingen fra landets lokalaviser fra uke 47.

Trondheim: «De unge mener at narkotika er bedre enn alkohol, fordi du ikke blir fyllesyk»

Adresseavisen refererer i en artikkel den siste Føre var-rapporten fra St. Olavs hospital som blant annet viser at MDMA (ecstasy) er det rusmiddelet som har økt mest i Trondheim det siste året.

Bergen: «Narko er en stor del av festkulturen på videregående»

Denne uken ble det holdt et infomøte om narkotika for elever på vg2 på skolene i bydelene Fana og Ytrebygda i Bergen.

Politiet i Namdal: «Foreldre må få øynene opp for hva ungdommene sine holder på med»

«Det som er spesielt foruroligende er at det er streite og flotte ungdommer som blir tatt. Ungdommer som av samfunnet blir definert som vellykkede»

Aust-Agder: Ungdommer på 13-14 år tar overdose på GHB

– De unge bryr seg ikke om hva de putter i seg av rusmidler. De tester mer og er ukritiske til det som tilbys, sier Kim Filskov Michelsen i overdoseteamet i Arendal kommune til Agderposten.

Politiet i Levanger: «Slutt å være selvopptatt. Bruk tiden på barna dine.»

«Noen forteller om narkotikabruk på fester, og da han spør om hvorfor, så sier flere av ungdommene at hasj er kult.»

Sportslig leder i Gjøvik-Lyn: Rystet over stoffomfanget blant unge

«Jeg tok kontakt med flere ungdommer som bekreftet at bruk av narkotika er helt vanlig i mange miljøer.»

Indre Telemark: «Hasj har blitt normalisert og 15- 16- åringer bruker det.»

Vest-Telemark Blad har snakket med Cato Listhaul og Mari Moen som arbeider med forebyggende arbeid i politiet i vest- og Midt-Telemark om den økende utbredelsen av cannabis blant unge i fylket.