Aftenposten: Skoler melder om økt bruk og omsetning av narkotika

Aftenposten tar i en fyldig reportasje i A-magasinet den 14. august for seg økningen av narkotikabruk blant ungdom.

Avisa viser blant annet til Ung i Oslo-undersøkelsen som viser at andelen tenåringsgutter som hadde brukt cannabis økte fra 10% i 2015 til 17% i 2018. I 3. klasse på videregående har 52% av guttene blitt tilbud hasj minst én gang.

Artikkelen viser også til tall fra Kripos som viser at styrken (THC-konsentrasjonen) i analyserte cannabisbeslag har økt fra 7% i 2009 til 29% i 2019.

 

Fra reportasjen:

«Hasj og marihuana er for noen unge blitt den nye rusbrusen. Til fest, men også til hverdags

mange skoler melder om økt bruk og omsetning av narkotika i tilknytning til skolen

«Politiet vet at det i skoletiden gjøres avtaler om salg som blir gjennomført utenfor skolens område senere på ettermiddagen og kvelden. Politiet får også jevnlig henvendelser fra skoler, hovedsakelig videregående, som ber om hjelp til å takle narkotikaproblemer.»

«Utdanningsetaten i Oslo ser med bekymring på at mange skoler melder om økt bruk og omsetning av narkotika i tilknytning til skolen.»

«Etter tips fra publikum har politiet avslørt salg og kjøp på Snapchat, Instagram og Facebook, Tiktok og messenger-grupper.»

«Edibles», eller «snopdop», kan være ekstremt potente. Og de er svært enkle å få tak i

«Belønningssystemet mitt tikket som et helvete. Akkurat som mat kan gjøre. Eller sex. Jeg nedprioriterte venner, skole og søvn for å rydde plass til hasjen.» («Anne», 17)

«Kanskje tenker ungdommene at det bare er et spørsmål om tid før cannabis blir lovlig også i Norge, og at stoffet i realiteten er ganske uskyldig» (sosiologiprofessor Willy Pedersen)

«Vi ser en økning blant unge brukere og at flere blir tilbudt cannabis. Holdningen blant unge er også generelt relativt liberal». (Politiinspektør Rune Solberg Swan).

Informasjonsansvarlig i Rustelefonensier skadevirkningene er underkommunisert

«Kjærlighet på pinne, gummicolaflasker og karameller […] ¨Edibles¨, eller ¨snopdop¨, kan være ekstremt potente, ifølge Kripos. Og de er svært enkle å få tak i. Det tar bare et par tastetrykk før kjøpsmuligheter og oppskrifter dukker opp på PC-skjermen».

«Informasjonsansvarlig i Rustelefonen, Sturla K. Naas Johansen, advarer mot den høypotente cannabisen. […]  Naas Johansen sier skadevirkningene er underkommunisert. Han peker spesielt på angst, depresjoner og schizofreni ved langvarig høyt forbruk

 

Se også

Narkotika normaliseres blant ungdom: Presseklipp uke 7

I vår dystre føljetong med klipp fra landets lokalaviser følger vi fra uke til uke hvordan narkotika nå normaliseres i ungdomsgenerasjonen.

Aviser over hele landet rapporterer om at narkotika blir vanligere blant ungdom

Vi har igjen sakset avisklipp fra den siste uken om ungdom og rus. Aksepten for narkotika blant ungdom fortsetter å øke over hele landet. De første undersøkelsene som dokumenterer denne utviklingen begynner også å komme; Folkehelseinstituttet sine tall som kom denne uken, viser for eksempel nesten en fordobling av cannabisbruk i aldergruppen 16-20 siden 2015.

Aksept for narkotikabruk øker blant ungdom over hele landet

Det som ser ut til å skje i ungdomsgenerasjonen nå kan ende opp med å bli en av de alvorligste samfunnsendringene vi vil oppleve i vår levetid. En endring som kan bli avgjørende for temaer som folkehelse, kriminalitet og integrering de kommende tiårene.

Narkotikabruk øker blant ungdom: uke 47

Narkotikabruk blant ungdom øker over hele landet. Her er noen utvalgte nyhetssaker som illustrerer utviklingen fra landets lokalaviser fra uke 47.

Trondheim: «De unge mener at narkotika er bedre enn alkohol, fordi du ikke blir fyllesyk»

Adresseavisen refererer i en artikkel den siste Føre var-rapporten fra St. Olavs hospital som blant annet viser at MDMA (ecstasy) er det rusmiddelet som har økt mest i Trondheim det siste året.

Bergen: «Narko er en stor del av festkulturen på videregående»

Denne uken ble det holdt et infomøte om narkotika for elever på vg2 på skolene i bydelene Fana og Ytrebygda i Bergen.

Politiet i Namdal: «Foreldre må få øynene opp for hva ungdommene sine holder på med»

«Det som er spesielt foruroligende er at det er streite og flotte ungdommer som blir tatt. Ungdommer som av samfunnet blir definert som vellykkede»

Aust-Agder: Ungdommer på 13-14 år tar overdose på GHB

– De unge bryr seg ikke om hva de putter i seg av rusmidler. De tester mer og er ukritiske til det som tilbys, sier Kim Filskov Michelsen i overdoseteamet i Arendal kommune til Agderposten.

Politiet i Levanger: «Slutt å være selvopptatt. Bruk tiden på barna dine.»

«Noen forteller om narkotikabruk på fester, og da han spør om hvorfor, så sier flere av ungdommene at hasj er kult.»

Sportslig leder i Gjøvik-Lyn: Rystet over stoffomfanget blant unge

«Jeg tok kontakt med flere ungdommer som bekreftet at bruk av narkotika er helt vanlig i mange miljøer.»