«Fra gata til data»: Ungdom i Trondheim kjøper narkotika i sosiale medier

«Politiet ber foreldre i Trondheim våkne: – Mange foreldre er intetanende» er tittelen på en reportasje i avisa Nidaros som tar for seg den økende bruken av narkotika blant mindreårige i Trondheim. 

Seksjonsleder ved Trondheimspolitiet, Torkjel Rendal, sier til avisa at det ble gjort 1717 narkotikabeslag i Trondheim i 2020, men at det nok er store mørketall: «Nå foregår mye av salget på sosiale medier. Det er vanskelig å oppdage og se inn i hvordan det foregår

Fagleder for politiet i Trondheim sin nye nettpatrulje, Anita Kjønnøy, bekrefter denne utviklingen: «Vi i politiet er bekymret for denne utviklingen, da hvem som helst kan laste ned en app hvor man kan bestille narkotika

I en nettbutikk på det sosiale mediet Telegram som er rettet mot Trondheim, tilbys flere forskjellige typer cannabis til hardere stoffer, så som kokain, LSD, psykedelisk sopp og piller. Butikken tilbyr hjemlevering og reklamerer med 24/7, kundeservice og anonymitet.

jeg tror mange foreldre er intetanende til problemet

Kjønnøy kommenterer videre at hun «er bekymret for dette fordi jeg tror mange foreldre er intetanende til problemet. Foreldregenerasjonen bruker sosiale medier på en annen måte enn ungdommen, og vil derfor kanskje ikke se omfanget av det som foregår der.»

Camilla Wright ved Uteseksjonen i Trondheim uttaler til Nidaros at «de som prøver narkotika er stadig yngre første gang de prøver det. I tillegg kommer ungdommene fra alle samfunnslag»:

«Det [handler ikke] om én type ungdommer. Det kan være mange forskjellige, uyavhengig av fritidsaktiviteter eller hvor skoleflinke de er».

foreldre ikke må tro at sitt barn har testet ut narkotika fordi barnet har blitt lurt

Selv om det nå er flere ungdommer som prøver narkotika, sier Wright at de ikke vet om det betyr at flere blir fanget inn i skadelig rusbruk: «Det har gått for kort tid. Blir det flere narkomane om ti år, enn da man kjøpte på gata?»

Hun understreker også at «foreldre ikke må tro at sitt barn har testet ut narkotika fordi barnet har blitt lurt – men egentlig er uskyldig.»

Hennes anbefaling til foreldre og voksne rundt ungdommene er «vær nysgjerrig og vær våken på andre måter enn før. Kommer det noe i posten? Har ungdommen cash? Brukes Vipps flittig? Hvem ligger på Snap-lista til ungdommen

 

Se også

Narkotikapolitikk har de siste årene jevnlig publisert artikler med presseklipp som viser hvordan aksepten for narkotikabruk brer seg blant barn og unge i hele landet.

Se artiklene her.

 

Vi har også utfordret Stortingspartiene til å kommentere hvordan de ser på denne situasjonen og hva de foreslår av tiltak.

Se spørsmålene vi har stilt partiene her.