Aftenposten skriver i en reportasje den 17. mars om økende bruk av «tyngre narkotika» blant russen.
Avisen har snakket med en avdelingsleder og en helsesykepleier ved skolehelsetjenesten i Ringerike. De to ønsker å advare foreldre og andre voksne som er i kontakt med russen om en bekymringsfull utvikling av rusvaner. Elevene forteller dem om bruk av tyngre narkotika og et gruppepress om å ruse seg.
«uttestingen av narkotika i Ringerike ofte starter allerede i 9. og 10. trinn på ungdomsskolen»
Helsesykepleier Anita Håndstad Holtan kan fortelle at «ungdommer har fortalt oss at i noen russegrupper bruker nesten alle medlemmene kokain. Jeg tror mange av dem ikke vet hvor avhengighetsskapende kokain er, og at effekten kan føre til at man blir mer utålmodig med andre mennesker, blir aggressiv og mister impulskontroll.»
Hun kan videre fortelle at uttestingen av narkotika i Ringerike ofte starter «allerede i 9. og 10. trinn på ungdomsskolen når de begynner å planlegge hvem som skal være på russebuss sammen».
Aftenposten har i forbindelse med reportasjen vært i kontakt med flere helsesykepleiere, ruskonsulenter og SALTO-koordinatorer i Oslo, Bærum, Ringerike og Trondheim. «Flere forteller at bruk av tyngre narkotika, som kokain, i forbindelse med russefeiringen har økt i løpet av de siste årene.»
«Kokainslepp» blant eldre tenåringer i Sandefjord
Sandefjord Blad skriver i en reportasje den 20. februar om kokainbruken blant eldre tenåringer i Sandefjord.
«bruk av tyngre narkotika, som kokain, i forbindelse med russefeiringen har økt i løpet av de siste årene»
Avisa presiserer at «ikke alle som feirer russetiden bruker narkotika, naturligvis. Men trenden er at det er mer i omløp enn for noen år siden.»
Eva Cecilie Bjerkhoel, helsesykepleier ved Strinda videregående skole i Trondheim, kan fortelle om «en annen holdning til tyngre narkotika blant ungdommer enn for noen få år siden»:
«Det er ingen tvil om at bruken har økt, og at det er mer tilgjengelig. Det gjelder cannabis, men også kokain. Det virker som en del ungdommer ikke tenker på det som like alvorlig å teste ut narkotika som man gjorde før. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, mange tar også avstand fra det. Men mange tenker at hvis kameraten min tester det, hvorfor skal ikke jeg?»
«en del ungdommer er blitt nysgjerrige på kokain etter TV-serien Exit. De tror at de vil føle seg som konger»
Helsesykepleier ved Lambertseter videregående skole i Oslo, Elin Storvik Olsen forteller at «en del ungdommer er blitt nysgjerrige på kokain etter TV-serien Exit. De tror at de vil føle seg som konger og vet ikke nok om hvor farlig og avhengighetsskapende det er.»
Avdelingsleder for skolehelsetjenesten i Ringerike, Elin Tidemann Klevberg, understreker overfor avisa hvor viktig det er at foreldrene kommer på banen: «Vi vet at mange tar valg i forbindelse med russetiden, som de aldri ville tatt ellers, og som de angrer på. Mange har opplevelser som vil kunne prege dem negativt videre i livet.»
Kokainetterspørselen dreper fredsdrømmen i Colombia
Øystein Schjetne fra Stiftelsen Golden Colombia skriver i kronikken Flykter fra blodbad i Dagbladet den 25. november om hvordan firedoblingen av kokainproduksjon i Colombia over det siste tiåret har gjort fredsprosessen nær umulig å gjennomføre.
Kokaintrafikanter etablerte tortursenter i Nederland
The Guardian omtaler i en artikkel den pågående rettssaken i Nederland mot en ledende kokaintrafikant kjent som Piet Costa.
Helsestasjonen i Skien: Vi har mistet muligheten til å hjelpe ungdom
Telemarksavisa skriver i en reportasje om hvordan «politiet har brukt ruskontrakter for å hjelpe ungdom ut av rus, men nå er det slutt».