I Tidens Krav den 28. mai forteller en jente fra Kristiansund om et tøft og kynisk ungdomsmiljø i byen, der narkotikabruk er blitt vanlig på fester og sammenkomster.
«det er vanlig å observere bruk av narkotika, særlig kokain og MDMA-piller, på fester»
«Det er også et tøft dopmiljø der trusler og represalier dessverre er blitt vanlige virkemidler», forteller hun i det anonyme intervjuet. «Det er blitt vanlig å observere bruk av narkotika, særlig kokain og MDMA-piller, på fester og sammenkomster generelt».
Hun presiserer at hun selv og hennes venner avstand fra det, men at hun er bekymret for de som blir avhengige av dette i ung alder: «Da kan det bli svært vanskelig å komme seg inn i et normalt yrkesliv senere. Jeg synes synd på dem.»
Jenta tror at foreldre i liten grad er klar over situasjonen: -«Det er nok litt naivitet blant mange voksne foresatte og foreldre. Mange er også flinke til å skjule at de doper seg for familien.»
Når det gjelder hva som kan gjøres, er hun tydelig: «Det holder ikke at en voksen står fram og sier at man ikke skal bruke stoff. Jeg tror det må sterkere grep til. Jeg håper å bidra til en «wake up-call» om situasjonen. Vi har alle et ansvar om å si fra og prøve å få lagt til rette for et best mulig samfunn å vokse opp i.»
«det er dyrt å kjøpe rusmidler, og man står i fare for å opparbeide seg gjeld»
Fagleder Janniche Pedersen fra enhet for Psykisk helse og rus i kommunen, forteller at de over flere år har erfart at det er et økende rusproblem hos ungdom i Kristiansund:
«Vi er godt kjent med at det i større grad benyttes narkotika hos ungdommer på fest. Det virker som at MDMA er blitt veldig vanlig og brukes mye. Det er også mye hasj-røyking blant ungdom. Det begynner å bli ett tøft miljø hos de unge. Når jeg leser dette så blir jeg ikke veldig overrasket. Dette er noe vi har hørt ungdom har snakket mye om».
Pedersen peker videre på konsekvensene av narkotikabruk for skoleungdom: «Det er kort vei inn til kriminelle handlinger når man har begynt å ruse seg, det er dyrt å kjøpe rusmidler, og man står i fare for å opparbeide seg gjeld. […] Hos mange ungdommer kan det gå utover skolearbeid, relasjon til venner og familie, [og] det kan få konsekvenser for arbeid og lærling i jobb.»
Hun understreker betydningen av forebygging både på skolen og i hjemmet: «Vi får ofte tilbakemeldinger fra foresatte på at forebygging skulle ha skjedd helt ned på barneskolenivå, og at det er for sent å starte når de er på videregående. Voksne har en viktig stemme inn imot forebygging, og det er viktig med trygge voksne for de unge. Vær nysgjerrig og still spørsmål. Kjør ungdommen til og fra fester. Ha en oversikt over hvem de er sammen med.»
No se ha encontrado entradas