Oppland Arbeiderblad melder den 15. oktober at «skysstasjonene på Lillehammer og Gjøvik pekes ut som viktige knutepunkter for omsetning av piller, hasj og kokain i regionen.»
I artikkelen heter det videre at «Politiet er etter det OA forstår klar over trafikken som foregår, men kan bare i begrenset grad gripe inn.»
Når pengene har skiftet eier, hentes stoffet eller pillene. Det kan overleveres senere samme dag, eller to-tre dager etter bestilling er gjort og betaling utført, enten på skysstasjonen eller andre steder, ifølge OAs kilder.
dette er en business satt i system, akseptert i ungdomsmiljøer, og politiet får ikke gjort noe med det
Gjøvik videregående skole er «i ferd med å få et kjempeproblem med narkotika»
Oppland Arbeiderblad meldte den 9 .oktober at «Ungdom helt ned i 14-års alderen blir tilbudt kokain i Gjøvik-samfunnet,» og at «På Gjøvik videregående skole skal elever ha vært ruset i skoletiden.» En anonym kilde uttalte til avisa at Gjøvik videregående skole er «i ferd med å få et kjempeproblem med narkotika.»
Ungdom helt ned i 14-års alderen blir tilbudt kokain i Gjøvik-samfunnet
Rektor Bjørn Mattson ved skolen bekrefter at situasjonen er krevende overfor avisa:
«Det er krevende å se om elevene er ruset eller ikke. Det er dessuten tatt fra politiet mange virkemidler de siste årene. Man kan nesten få inntrykk av at rusreformen er vedtatt, sier Mattsson. – Det som er det verste er at politiet mener skolen ikke skiller seg fra andre skoler i regionen.»
Elevrådslederen ved skolen uttalte seg også om saken til avisen, men etter intervjuet ble gitt. og første versjon ble publisert, ga hun beskjed om at hun ikke ønsket å uttale seg om saken likevel. Etter det avisa forstår, hadde skoleledelsen og hun diskutert i hvilken grad hun risikerte hets om hun uttalte seg til avisen.
Ordføreren: «alle voksne som har noen form for ansvar overfor ungdommen er bekymra og opprørt over situasjonen»
Varaordfører i Gjøvik. Anne Bjertnæs (H), forteller til den samme avisa den 17. oktober at den politiske ledelsen i kommunen har bedt om et møte mellom aktører i kommunen, politiet og andre som jobber tett med ungdommen «for å se på hva som kan gjøres akutt for å bedre situasjonen med rusbruk blant de unge, og hvilke tiltak som kan gjøres på sikt.»
«Det er ingen tvil om at alle voksne som har noen form for ansvar overfor ungdommen er bekymra og opprørt over situasjonen. Det er veldig krevende at det har utviklet seg slik, uttaler ordføreren.
Det virker som om ungdommen tror at det har kommet en ny rusreform som «legaliserer» og alminneliggjør bruk av rusmidler
SLT-koordinator: Ungdommen tror at en ny rusreform har blitt vedtatt
Fornes mener rusreformen, som aldri ble vedtatt, er en del av årsaken.
– Ungdommen tror at en ny rusreform har blitt vedtatt og at dette har fått et fotfeste i ungdomsmiljøene. Derfor ser vi en alminneliggjøring av rusmidler som hasj, kokain og piller helt ned i ungdomsskolen, tror Fornes.
Toten: Ikke bare hasj og marihuana, men også sentralstimulerende stoffer som kokain
holdninger som brer seg utover blant ungdom om at det er greit å bruke narkotika