Bjørnafjorden kommune opplever det samme som hundretalls andre lokalsamfunn gjør landet rundt. Som det heter i Os- & Fusapostens reportasje den 3. februar: «mer åpenlys rusbruk blant ungdom, enklere tilgang på stoff, at barn blir brukt til omsetning av stoff gså ser eksempel på barn som ruser seg på blant annet kokain.»
De som hevder dette overfor lokalavisa er politistasjonssjef Oddbjørn Dyrdal, SLT-koordinator Elin Tuft, ruskonsulent Carl-André Dahl og ungdomsrådet i Bjørnafjorden kommune.
Det var etter et politirådsmøte i desember at ordfører Trine Lindborg (Ap) og kommunedirektør Christian Fotland ba om at kommunestyret burde blir orientert om situasjonen.
ungdomsrådet samt «flere personer som arbeider med ungdom til dagen informerte kommunestyret om at narkotikabruk blant ungdom var et økende problem
De to ungdommene fra ungdomsrådet sier til avisa at både de og «flere personer som arbeider med ungdom til dagen» informerte kommunestyret om at narkotikabruk blant ungdom var et «økende problem».
Ungdommene var imidlertid skuffet over holdningen til enkelte av politkerne. «Slik det gikk, blir det vanskeligere å gjøre det igjen», uttaler Birgitte Lundberg (18). Hun sikter til at det «mest ble fokus på statistikk og om man ikke hadde tall å vise til» fremfor «innspill som gikk på «Hva kan vi gjøre med dette?» og tiltak».
Det var spesielt Thorstein Skårnes fra Frp og Nils-Anders Nøttseter og Torgeir Skjælaaen fra MDG som trakk vitnemålene i tvil og etterlyste «dokumenterte opplysninger».
18-årige Lundberg forklarer avisa hvorfor «statistikk alene ikke vil gi det fulle og hele bildet», og hvorfor politikerne nettopp derfor burde lytte til ungdommen selv og til de som arbeider med ungdom:
ungdomsrepresentantene opplevde at det var flere av politikerne som ikke festet lit til det ungdomsrådet hadde å fortelle
«Jeg forstår godt at de ønsker tall, og at ting skal skje ryddig. Men det er ikke alt en kan få relle tall på. (…) Selv om du er anonym når du svarer på spørsmål i Ungdata-undersøkelsen, er det nok ikke alle som stoler helt på det. Mens noen vegrer seg for å være ærlige om at de har prøvd, er det andre som er uærlige om omfanget.»
Ifølge Os- & Fusaposten opplevde Nonås og Lundberg at det var flere av politikerne som ikke festet lit til det ungdomsrådet, politiet og kommunens representanter hadde å fortelle.