Økende narkotikabruk blant ungdom: Ringsaker, Larvik og Notodden

Lokalavisene fortsetter å dekke den økende utbredelsen av narkotikabruk blant ungdom: Ringsaker, Larvik og Notodden. I helgen hadde tre aviser snakket med én russepresident, seks 3.klasseelever og én ruskonsulent.

Larvik

«det har blitt en markant økning av kokain blant unge i de siste par åra»

Ruskonsulent Marte Camilla Øyvang Lund i Larvik forteller til Østlandsposten den 25. mars at «det har blitt en markant økning av kokain blant unge i de siste par åra. Det er en trend vi ser, og det vil helt klart få konsekvenser senere. For mange vil det gå helt fint, men jo flere som prøver, jo flere vil det gå dårlig med. Jeg tror ikke de vet hva de utsetter seg for.»

Hun tror at de fleste ville holdt seg unna hvis en person med store, åpenbare rusproblemer kom og ville selge stoff i skolegården.

«Men når den kjekkeste gutten på fotballaget kommer og byr på en dose, er det vanskeligere å si nei».

«Det er mange som tar ting de ikke vet hva er. Det er synd, for det kan få langsiktige konsekvenser både fysisk og psykisk.»

Blant konsekvensene nevner hun blant annet at «mange som røyker hasj, får en «utsettelsesatferd». De skal ordne det i morra, og ender opp i bobla uten å se det helt sjøl, for de må ha stadig større doser for å oppnå den samme rusen. Vi har hatt hasj-avvenningskurs her, og vi ser hvor mye cannabis faktisk kan påvirke livet til folk.»

 

Notodden

«Det er mest av kokain, men folk tar også MDMA og ecstasy, blant anna»

Avisa Telen har den 25. mars snakket med 6 jenter i 3. klasse på Notodden videregående skole om rusbruken blant ungdom i kommunen: «Det er mest av kokain, men folk tar også MDMA og ecstasy, blant anna»

Det heter videre i reportasjen at «jentene på Notodden vgs trur det er fleire grunnar til auka, men at ein av dei er måten det å ruse seg blir ufarliggjort blant unge».

 

«Ser dykk rusmidlar når dykk er på fest på Notodden?

– Ja, svarer dei seks jentene i kor. – Vi har jo sett at fleire har byrja å bruke kokain»

 

Jentene er videre enige om at «rusbruken vil eskalere i russefeiringa.»

 

Ringsaker

«Det virker som det er en langt lavere terskel for det å prøve dop enn når vi gikk på ungdomsskolen»

Russepresident i Ringsaker, Johanne Hemstad, sier til Ringsaker Blad den 26. mars at kokainbruken ikke er så åpenlys blant russen som enkelte reportasjer i avisa tyder på:  «Bruken er ikke så åpen og tydelig som det blir framstilt. De som driver med dette holder det hemmelig».

Men hun er derimot bekymret for narkotikabruken blant yngre ungdommer: «vi i russen ble sjokkerte over oppslaget der det kom fram at det var ungdomsskoleelever det var snakk om. Det virker som det er en langt lavere terskel for det å prøve dop enn når vi gikk på ungdomsskolen, og denne utviklingen har skjedd raskt.»

 

Se også
Contenido de la caja

Posts not found