Er cannabis et miljøvennlig alternativ?



Påstand: «Cannabis må legaliseres siden det er en plante som vokser i naturen og som har vært brukt til å lage klær, tau, medisiner og annet nyttig i uminnelige tider»

 

– Ja, men det er ikke alt som kommer fra naturen som er uskadelig. Mye som forekommer i naturen kan skape både helse- og miljøproblemer. Medisiner av cannabis kan man fullt lovlig utvikle og selge, uten at man trenger å åpne for hasjrøyking for alle av den grunn.

 

Naturprodukter kan både lege og skade

Det finnes en del eksempler på at deler miljøbevegelsen i noen land har engasjert seg til fordel av cannabisbruk og cannabislegalisering. Et ferskt eksempel fra Norge er Miljøpartiet De Grønne som ved stortingsvalget i 2013 hadde en slik programformulering: Utrede offentlig kontrollert produksjon og omsetning av cannabis og starte et forsøksprosjekt med strengt regulert legalt salg av cannabis / marihuana.”

 

Dette ble en omstridt sak, både innad og utad. Etter valget ble det en intern debatt om dette punktet hadde bidratt til tap av mange stemmer for De Grønne. Formuleringen kan uansett ikke endres før landsmøtet i 2017, er partiets foreløpige konklusjon. En temmelig ekstrem miljøtilnærming til cannabis finner man i den amerikanske barneboka «It’s just a plant», som heldigvis ikke har fått noe salg eller oppmerksomhet her. Gjennom en enkel historie om et barn forklares det at siden cannabisplanten kommer fra naturen, kan ikke marihuana være skadelig.

Om man skulle velge å satse på hamp som råvare i Norge, har dette ikke noe med legalisering av narkotika å gjøre.

 

En slik tilnærming til økologi er en ren kortslutning. I naturen finnes det både ting som bygger opp og bryter ned, helbreder og skader. Det er mye man finner i naturen som kan være skadelig for mennesker, ikke minst i plantenes verden. Som for eksempel hageplanten rhododendron, lupiner som står i veikantene, linjekonvallene i skogen, for ikke å snakke om en god del sopparter. Deler av planten cannabis sativa har gjennom alle tider vært brukt til å lage nyttige gjenstander som tau, lerret, tekstiler, papir og maling. Andre materialer har etter hvert tatt over som råstoff for disse produktene.

 

Det har over tid utviklet seg flere varianter av planten cannabis sativa. Noen er best egnet for dyrefor/matproduksjon; hunnplante, relativt lav plante som produserer mye frø, frøene er meget proteinrike. Noen varianter egner seg til å bruke i produksjon av rusmidler; lav vekst med mye grener, hunnplanten har høyere innhold av virkestoffet THC enn hannplanten og blir foretrukket ved dyrking. Andre varianter igjen egner seg best til fiberproduksjon; høye planter med grov stengel, få grener, hannplante.

 

Hamp som råvare har ikke med ruspolitikk å gjøre

Det pågår en diskusjon om cannabisplanten skal få en renessanse som råstoff for nytteprodukter. I EU er det åpnet for dyrking av såkalt industriell hamp, dvs varianter av cannabis som har lange og sterke fiber og lavt innhold av virkestoffet THC som gir rusvirkningen. Norge har ikke åpnet for slik dyrking på grunn av kontrollproblemene som lett vil oppstå. Er det industri-hamp som dyrkes, eller er det planter for å lage hasj? Kanskje begge deler, om plantene er blandet i åkeren. Det er svært vanskelig å bedømme hva slags cannabis-plante som dyrkes bare ved å se på den. Det kan være mange gode grunner for å ta hamp i bruk igjen som råvare. Det kunne f.eks. erstatte produkter som lages av olje, forutsatt at man kan løse kontrollproblemene knyttet til cannabis som rusmiddel.

En slik tilnærming til økologi er en ren kortslutning.

 

Uansett, om man skulle velge å satse på hamp som råvare i Norge, har dette ikke noe med legalisering av narkotika å gjøre. Bortsett fra for en del legaliseringstilhengere, som ser på dette som en måte å alminneliggjøre cannabis på og slik bane vei for en legalisering av cannabis også som rusmiddel. Cannabisplanten kan også være utgangspunkt for produksjon av medisiner. I så fall har heller ikke dette noe med ruspolitikk å gjøre. Det er legalt å bruke narkotiske stoffer i medisinsk behandling, dersom vanlige rutiner for testing, godkjenning og forskrivning blir fulgt. Man trenger ikke legalisere hasjrøyking for å lage cannabispreparater til medisinsk bruk, slik legaliseringstilhengere ofte foreslår.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row]