Narkotikabruk øker blant ungdom: uke 47

Narkotikabruk blant ungdom øker over hele landet. Her er noen utvalgte nyhetssaker som illustrerer utviklingen fra landets lokalaviser fra uke 47.

Akershus

Romerikes blad (25.11) har snakket med en Greta Karina Braathen som har gått natteravn i over 10 år på Jessheim. Hun forteller at «det er først i år at jeg har sett med egne øyne at det kjøpes, selges og brukes narkotika blant ungdom på Jessheim. Jeg syntes utviklingen er skremmende. […] Ungdommene blir stadig yngre, og jeg syntes det er trist.»

Det er hasj og narkotika på nesten alle ungdomsfester. Det er på tide vi reagerer.

Hun hevder videre at «det vi ser i dag er at det er en større aggressivitet i ungdomsmiljøene enn tidligere. Jeg føler meg mer utrygg i dag, og det er en av grunnene til at jeg nå gir meg med disse rundene».

En mor uttaler til avisen om det åpenlyse narkosalget at «det er så synlig at de like gjerne kunne ha stått der med et skilt som sa hva de drev med», mens en annen kan fortelle at det dreier seg om «oppegående gutter som er pent kledd«. En tredje kan fortelle at «det er hasj og narkotika på nesten alle ungdomsfester [i regionen]. Det er på tide vi reagerer.»

Politiførstebetjent Anne-Kathrine Hofseth Gundersen kommenterer til avisen at «generelt ser vi en negativ trend rundt dette med narkotika, og det er bra at folk følger med når det gjelder eventuelle salgssituasjoner. Det vi ser er at det kan ha blitt noe mer synlig bruk av narkotiske stoffer, noe som er naturlig når vi ser en økning i bruken. Vi har i år hatt et økende antall meldinger fra publikum som har observert såkalte røykelag når de har vært på tur i friluftsområder

Etter hvert økte bruken. – Da røyket vi nærmest hver dag. Både på skolen og hjemme

Indre Akershus Blad (19.11) melder at elever ved Bjørkelangen skole og andre steder i bygda blir tilbudt narkotika på sosiale medier. Leder for forebyggende avsnitt ved Aurskog-Høland lensmannskontor, Ann-Mari Bakketun, bekrefter at det dreier seg om en snapchatgruppe der der blant annet tilbys LSD. Hun viser til en trend med «dreining mot mer syntetiske stoffer som en del yngre prøver ut», og oppfordrer foreldre til å søke » kunnskap om både narkotika og sosiale medier. Det skaper trygghet at de voksne «vet». Da er det heller ikke så lett å bløffe.»

Eidsvoll Ullensaker Blad (16.11) har snakket med to unge gutter som begge nylig har vært gjennom et hasjavvenningsprogram etter å ha røyket hasj jevnlig over fere år. «I starten var det bare innimellom. Gjerne på fest eller på skolen, sier den ene gutten. Etter hvert økte bruken. – Da røyket vi nærmest hver dag. Både på skolen og hjemme».

En av guttene kan fortelle at han droppet ut av både skole og lærlingplass på grunn av bruken: «Hasjen gjør noe med deg, og ofte legger man ikke merke til det selv. Jeg fikk angst og depresjoner og sleit skikkelig

Guttene peker på at stoffene er lette å få tak i: «Nesten alle kjenner noen som selger. I tillegg brukes det jo overalt, på fester og på skolen hver dag, så det er ikke vanskelig å få tak i. På skolen jeg går på, så er det i alle fall fem til ti personer som går ut og tar seg en joint i hvert friminutt. Det har blitt relativt vanlig.»

 

Hordaland

 ungdom sin oppfatning av narkotika er at det er mindre farlig. Det er blitt en økt normalisering

Askøyværingen (21.11) kan melde at «Ungdommen har fått et mer liberalt forhold til rus». Skolesjef i Askøy kommune, Anne-Merete Mærli Hellebø, bekrefter at de er bekymret for utviklingen med mer rus blant ungdom: «Vi tar problemene på det høyeste alvor, og jobber med interne og eksterne aktører for å løse det. Foreldre må snakke med barna sine om holdninger og verdier, og hva som er gode og dårlige valg». Hun anbefaler videre å gå gjennom med barna en situasjon der de blir tilbudt narkotika på fest.

Psykologspesialist Ove Heradstveit som har doktorgrad i ungdom, rus og psykisk helse bekrefter utviklingen overfor avisen: «Utviklingen er bekymringsfullt, og ungdom sin oppfatning av narkotika er at det er mindre farlig. Det er blitt en økt normalisering».

 

Nordland

hasj har blitt svært tilgjengelig. Det bestilles på nett. Vi finner det nå også i idrettsmiljøet

Brønnøysund avis (21.11) rapporterer fra et storforeldremøte ved Vik skole der leder for ungdomsrådet informerte foreldrene om at «hasj er mer og mer utbredt i Brønnøy og her», og at hun «opplever at bruk av narkotika bagatelliseres».

Folkehelsekoordinator Marianne vedal Grøttheim kunne fortelle foreldrene at «hasj har blitt svært tilgjengelig. Det bestilles på nett. Vi finner det nå også i idrettsmiljøet».

 

Rana Blad (21.11) har snakket med en annen ungdomsrådsleder i Nesna, som er uroet over at det lokale politiet ikke rekker å ta tak i tips om salg av narkotika på hjemplassen hennes. «Mitt personlige inntrykk er at det nå er flere som selger her, enn som bruker narkotika selv«, uttaler hun til avisen.

Ordfører Hanne Davidsen i Nesna bekrefter over for Rana Blad at også hun har mottatt varsler fra innbyggere i kommunen om at det selges mer narkotika der.

 

Troms

Hun har sett ungdom som er blant de beste i idretten sin, bruke eller kjøpe narkotika. Politisk engasjert ungdom. Skoleflinke barn fra gode familier

NRK (25.11)har snakket med en mor fra Tromsø som fant sjokkerende informasjon på sønnens mobil:

«Her er det direkte dialog om kjøp og salg av hasj, MDMA og LSD. Bilder av flere tusen kroner i sedler, spredt utover sengen på et gutte- eller jenterom. Trusler til dem som ikke betaler. På Snapchat argumenterer ungdom for hvorfor det ikke er farlig å prøve hasj, og hvorfor det er ufarlig for gutter og jenter under 15 år å selge narkotika

«Hun har sett ungdom som er blant de beste i idretten sin, bruke eller kjøpe narkotika. Politisk engasjert ungdom. Skoleflinke barn fra gode familier. – Barna våre er en del av en voksen verden helt ukjent for oss foreldre, sier Heidi».

Overbetjent i Tromsø-politiet, Kenneth Helberg, kommenterer til NRK at utviklingen det siste året bekymrer dem: «Stadig flere ungdom tester narkotika. Det gjelder all type ungdom. Salget foregår gjerne gjennom sosiale medier. Særlig via Snapchat.»

En 18-øring ved en av byen skoler har følgende kommentar: «Jeg vet at mange mener hasj ikke er farlig. Det er liksom på lik linje som å ta seg en snus eller drikke øl

 

Vest-Agder

barna er inne hos en kompis og ruser seg på dagtid midt i uka, så kommer de hjem til foreldrene på kvelden og virker helt normale

FAU-representant Tore Michaelsen uttaler til Lindesnes avis (21.11) at «barna er inne hos en kompis og ruser seg på dagtid midt i uka, så kommer de hjem til foreldrene på kvelden og virker helt normale».

Kan kritiserer også foreldre for å være naive: «Det er på tide at foreldre nå setter seg inn i hvordan ungdomsmiljøet faktisk erHasjkulturen i dag er så fremmed for de på min alder, men alle må løfte øyelokka for å se at problemet allerede er i våre hjem»

Geir Tveit fra politiet i Mandal uttaler til avisen at «Det vi ser nå er at det ikke lenger bare er ungdommer som faller utenfor som bruker narkotika, men også de ressurssterke som trener flere ganger i uka og er opptatt av kosthold. Vi ser at tilgangen på narkotika ofte er et tastetrykk unna»

Han påpeker også at tilgangen nå er helt annerledes enn tidligere: «nå [kan] alle enkelt skaffe seg narkotika. Det er flere tilfeller hvor vi har avdekket at 14-åringer bestiller stoff på nett til en adresse i nabolaget. Kanskje til en nabo på ferie eller liknende. Så går de og henter stoffet helt uten risiko i postkassen»

Avisen sitererer videre Torbjørn Nervik fra Norsk Narkotikapolitiforening: «vi har en kunnskapsløshet blant foreldre som er fatal. Basiskunnskap om narkotika er borte, det samme er rettledningen fra foreldre. […] En del stoffer dreper deg ikke, men det ødelegger livet ditt.»

 

Se også

Trondheim: «De unge mener at narkotika er bedre enn alkohol, fordi du ikke blir fyllesyk»

Adresseavisen refererer i en artikkel den siste Føre var-rapporten fra St. Olavs hospital som blant annet viser at MDMA (ecstasy) er det rusmiddelet som har økt mest i Trondheim det siste året.

Bergen: «Narko er en stor del av festkulturen på videregående»

Denne uken ble det holdt et infomøte om narkotika for elever på vg2 på skolene i bydelene Fana og Ytrebygda i Bergen.

Politiet i Namdal: «Foreldre må få øynene opp for hva ungdommene sine holder på med»

«Det som er spesielt foruroligende er at det er streite og flotte ungdommer som blir tatt. Ungdommer som av samfunnet blir definert som vellykkede»

Aust-Agder: Ungdommer på 13-14 år tar overdose på GHB

– De unge bryr seg ikke om hva de putter i seg av rusmidler. De tester mer og er ukritiske til det som tilbys, sier Kim Filskov Michelsen i overdoseteamet i Arendal kommune til Agderposten.

Politiet i Levanger: «Slutt å være selvopptatt. Bruk tiden på barna dine.»

«Noen forteller om narkotikabruk på fester, og da han spør om hvorfor, så sier flere av ungdommene at hasj er kult.»

Sportslig leder i Gjøvik-Lyn: Rystet over stoffomfanget blant unge

«Jeg tok kontakt med flere ungdommer som bekreftet at bruk av narkotika er helt vanlig i mange miljøer.»

Indre Telemark: «Hasj har blitt normalisert og 15- 16- åringer bruker det.»

Vest-Telemark Blad har snakket med Cato Listhaul og Mari Moen som arbeider med forebyggende arbeid i politiet i vest- og Midt-Telemark om den økende utbredelsen av cannabis blant unge i fylket.