Cannabislegaliseringen i Canada: How did it go so wrong?

En mangeårig tilhenger av cannabislegalisering analyserer i en reportasje i The Guardian den foreløpig mislykkede cannabislegaliseringen i Canada.

How did it go so wrong? spør forfatteren av artikkelen. Bakgrunnen for spørsmålet oppsummeres med at «det svarte markedet lever i beste velgående mens cannabisaksjer har kræsjet, medisinske brukere sier de ikke får tak i viktige medisiner, og tusener av arbeidsplasser har gått tapt.»

kun 29% av cannabisbrukerne nå kjøper hele sitt forbruk fra en legal kilde

Tall fra Statistics Canada viser at kun 29% av cannabisbrukerne nå kjøper hele sitt forbruk fra en legal kilde. 40% sier at de har kjøpt noe cannabis fra illegale kilder i 2019.

Problemet med å få kundene til å bruke legale utalgssteder har vært bidragsytende til kollapsen i cannabisaksjer, cannabisselskaper i Canada og USA har tapt i gjennomsnitt 50% av papirverdien i løpet av fjoråret. Store selskaper som Aurora Cannabis og Tilray har opplevd at aksjekursen har falt med 80%.

I artikkelen pekes på ulike årsaker til at landet, så langt, ikke har lyktes med å «skape og regulere en helt ny rusnæring som alltid har eksistert, i hovedsak, i et motkulturelt og lovløst rom.»

Et problem var mangelfull distribusjon. Landets største provins, Ontario, har kun 41 godkjente utsalgssteder, mens Alberta for eksempel har 423.

prisen var nesten dobbelt så høy som i det illegale markedet

Dernest var prisen et problem: «prisen var nesten dobbelt så høy som i det illegale markedet […] Dette skyldes avgifter og overhead: det legale markedet må tilfredsstille krav om nivåer for ugrasmiddel og insektsmiddel, og drakoniske sikkerhetskrav for cannabisgårdene, som for eksempel store hvelv for lagring av cannabisen og lagring av adgangsinformasjon for de som har tilgang til disse hvelvene. Det illegale markedet, derimot, er helt uregulert – og blomstrer på grunn av dette

«Det neste problemet var at mange butikker solgte cannabis av dårlig kvalitet, røykere klaget over at det hadde vært dårlig tørket og behandlet, og at det smakte dårlig. Mange cannabisbrukere er vant til en rekke smaker, fra sitron til mango, ananas og furu.»

«Hvorfor skulle noen ønske å kjøre flere kilometer opp i veien for å kjøpe dårlig cannabis fra en statlig butikk når din faste dealer i det svarte markedet bor i nærheten, har bedre produkter og leverer det til døren din for halve prisen?»

Men artikkelen peker også på at den egentlige årsaken til at mange klager på «dårlig cannabis» er at de opplever legal cannabis som en trussel mot deres motkulturelle identitet.

Du må tilby en kundeopplevelse som er overlegen den det ilegale markedet kan tilby

Paul North, kommunikasjonsdirektør i Volteface, en organisasjon som arbeider for liberalisering av narkotikapolitikken i Storbritannia, uttaler i reportasjen at «Du må tilby en kundeopplevelse som er overlegen den det ilegale markedet kan tilby. Når det gjelder cannabis er dette ikke lett. Dealere har ingen markedsrestriksjoner, de kan tilby en kjempedeal og levere varene rett på døren. For de fleste er cannbabisbruk en avslappende, problemfri og behagelig opplevelse. Å kjøpe varene må matche den opplevelsen, og inntil det skjer, vil det illegale markedet fortsette».

 

Se også

Vil legalisering eliminere mafiaen?

Påstand: “La oss legalisere narkotika. Da tar vi markedet fra de kriminelle.   – De kriminelles fortjeneste er så enorm at det vil være umulig for staten å utkonkurrere dem på pris.

Vil legal cannabis løse gjengproblemet?

  Påstand: Vil legal cannabis løse gjengproblemet?   Gjengproblemet i Oslo har vært en av sommerens store temaer og debatter. Gjenger selger narkotika, utøver vold, begår kidnappinger og sprer frykt i mange nabolag. En omfattende VG-reportasje dokumenterte for eksempel hvordan Young Bloods med base på Holmlia opererer.