Fredrikstad Blad melder om at politiet i byen er bekymret for økende kriminalitet blant 13- og 14-åringer.
Verken ungdommene som er ofre for kriminaliteten eller foreldrene tør å anmelde
Lars Fosse, leder av forebyggende avsnitt ved Fredrikstad politistasjon, sier til avisa at «før var ungdom som begikk kriminalitet, 16 og 17 år. Nå er de 13 og 14 år. Det er veldig bekymringsfullt at de er så unge.»
Fosse forklarer videre at i mange saker tør verken ungdommene som er ofre for kriminaliteten eller deres foreldre å anmelde. «De er redd for represalier og konsekvenser.»
Hvis vi gjør et narkobeslag med ungdommer, er det de under 15 som påtar seg ansvaret
Politiadvokat Yvonne Schilling som har ansvaret for U18-sakene i Fredrikstad, bekrefter trenden om at de yngste ungdommene er mer involvert i kriminalitet:»I løpet av første halvdel av 2022 har antall anmeldte forhold med gjerningspersoner under 15 år ligget på samme nivå som i hele året i hvert av årene 2018, 2019, 2020 og 2021.»
Bakgrunnen er ifølge politiadvokaten blant annet følgende: «Hvis vi for eksempel gjør et narkobeslag med ungdommer både over og under 15 år, er det de under 15 som påtar seg ansvaret. De vet nemlig ekstremt godt at de ikke kan straffes, fordi de er under den kriminelle lavalderen.»
Ungdom tvinger andre ungdommer til å kysse skoene deres. Det dannes en ryktebasert fryktkultur som gir en voldskapital
Også Shilling kan fortelle om trusler og tvang: «Ungdom tvinger andre ungdommer til å kysse skoene deres, mens de filmer hendelsen som deles i sosiale medier. Det er den groveste formen for tvang. Mange foretrekker å bli slått fremfor å måtte kysse noens sko, fordi de føler på en voldsom skam. Det dannes en ryktebasert fryktkultur som gir en voldskapital. De kan sende melding til en og si at «i morgen gir du meg el-sparkesykkelen din, hvis ikke….». Eller de kan sende bilde av en replika (etterligning av en pistol) og skrive at «i morgen kommer du ikke på skolen». »
Kirsten Semb, rektor ved Gudeberg barne- og ungdomsskole, deler bekymringen: «Det snakkes om fester og alkohol ned i 13-årsalderen, og flere ungdommer forteller om bruk av hasj, eller at de vet om og kjenner noen som bruker hasj. Blant enkelte ungdommer og grupperinger vet vi at det også fremsettes trusler om vold, som type hevnaksjon dersom noen har sagt eller gjort noe dumt.»
«Eldre ungdommer får yngre til å stjele for seg, slik at de får penger til narkotika.»
Aleksander Westlund som er politikontakt for flere ungdomsskoler i byen, bekrefter at narkotika «er så tilgjengelig gjennom Snapchat. Vi ser en økt bruk av rusmidler. Det starter oftest med alkohol. Hasj er mest vanlig av andre rusmidler, men det er også kokain og MDMA. Og piller fra [foreldrenes] medisinskap. Eldre ungdommer får yngre til å stjele for seg, slik at de får penger til narkotika.»
Den 24. juni skrev Fredrikstad Blad om 17-åringen «Marius» som hevder å ha tjent en million kroner på hasjsalg. Han bekrefter utviklingen: «I starten av 2022 så vi nesten ingen så unge som drev med hasj. Nå er de 13 og 14, og de blir bare flere og flere.»
«Kundene er oftest norske ungdommer fra familier som har penger»
På spørsmål om hvem som er kundene, svarer «Marius» at «det er oftest norske ungdommer fra familier som har penger.»
Resultatene fra årets Ungdata-undersøkelse viser at 10 prosent av elevene på ungdomstrinnet i Fredrikstad oppgir at de har blitt tilbudt hasj eller marihuana i løpet av de siste 12 månedene, mens fire prosent sier at de har brukt hasj eller marihuana det siste året. Men «Marius» blåser av denne statistikken: «De tør ikke å si at de har røkt, fordi de svarer på skole-pcer. De stoler ikke på at undersøkelsen er 100 prosent anonym. Jeg har også svart på Ungdata at jeg ikke har brukt hasj.»
Rektor ved VGS: «Det har blitt en skremmende aksept for å ruse seg på narkotiske stoffer i alle ungdomsmiljøer»
Vi har igjen klippet litt fra norske lokalaviser om den økende aksepten for narkotikabruk blant norsk ungdom. Her noen sitater fra bekymrede voksne som opplever utviklingen på tett hold, fra de første 10 dagene av april:
Rektor: «Ikke kjøp denne dritten. Jeg ber dere, ha respekt for deres eget liv og helse»
Moss avis rapporterer den 14. mai om en melding rektor Sindre Leuschner Bjerkeseth ved Re Videregående Skole har sendt ut til elevene om narkotikabruken ved skolen, der han blant annet skriver: «Ikke kjøp denne dritten. Jeg ber dere, ha respekt for deres eget liv og helse.»