9 av 10 cannabisbutikker i New York er illegale

Politico skriver i denne reportasjen om erfaringene med cannabislegalisering i New York. 

Etter at delstaten legaliserte cannabis i 2021, har det blitt etablert 182 lisensierte cannabisbutikker. Men myndighetene anslår at det finnes minst 3000 illegale butikker, selv etter at rundt 1000 butikker har blitt stengt etter at myndigheten har gjort et forsøk på å håndheve loven. 

Den lisensierte cannabisbutikken Verdi opplevde for eksempel en tredobling av omsetningen etter stengingen av de illegale 1000 butikkene. Men opplevde raskt en nedgang i salget på 10-15 % da en konkurrerende butikk gjenåpnet og solgte ulovlig cannabis. Grunnlegger Ellis Soodak uttrykker frustrasjon over at mange uregulerte butikker drives av større selskaper, til tross for at de ofte fremstilles som små familieeide virksomheter.

Representanter for myndighetene ansvarlig for å håndheve loven, forteller videre til Politico at de ulovlige butikkene gjerne åpner opp igjen etter de har blitt stengt. Og at de ofte haqr åpningstider på kvelden for å vanskeliggjøre myndighetenes kontrollarbeid, at de har lager et annet sted enn i butikken for å redusere konsekvensene av en kontroll, og at de ofte produserer cannabisprodukter i butikken, noe som er ulovlig for de lisensierte butikkene. 

Problemet med at falske produkter fra selskaper som STIIIZY som produserer for det legale markedet i California, dukker opp i det uregulerte markedet, er også en bekymring. Selv om STIIIZY avviser at de deltar i det illegale markedet, øker etterspørselen etter deres produkter blant kunder i lisenserte butikker.