En brasiliansk studie har påvist forskjeller i kognitive evner i en gruppe kokainavhengige unge voksne. Forskjellen lå i hvorvidt de hadde startet kokainbruken før eller etter fylte 18 år.
Det banebrytende med denne studien er at personene som ble undersøkt var innlagt på sykehus og at en slik oppnådde en «kontrollert abstinens», altså at kokainbruk i studieperioden ikke påvirket resultatene.
103 personer mellom 20 og 35 år deltok i studien. 52 av disse hadde startet kokainbruken før de fylte 18 mens 51 startet senere.
Av de som startet kokainbruken før de fylte 18, var det 50% vanligere å bruke kokain sammen med cannabis enn det var for gruppen som startet senere. Bruk av alkohol sammen med kokain var tilsvarende 30% vanligere.
Se også: Kokaindødsfall i Florida fortsetter å stige
Forskerne fant tydelige forskjeller mellom de to gruppene, der gruppen som hadde begynt for 18 kom dårligst ut. Forskjellene gjaldt nevropsykologiske funksjoner som evne til å holde oppmerksomheten (som ved utfylling av et spørreskjema), arbeidsminne (som å gjengi en beskjed noen minutter etter den er mottatt) og episodisk hukommelse (lagre informasjon som tas frem og brukes på et senere tidspunkt).
Leder for studien, professor Paulo Januzzi Cunha, uttaler til eurekalert.org at «ungdomstiden er ansett som et nøkkelstadium i hjernens utvikling når overskytende synapser elimineres og de viktige strukturene for voksenlivet blir utvalgt og raffinert. Bruk av narkotika i dette stadiet kan hemme hjernens programmeringsprosess og føre til tap av viktige forbindelser.»
Se også: Kokain-boom i USA: én million prøvde stoffet for første gang i fjor