Nyhetsmagasinet Semana melder at 1000 mennesker flyktet fra sine hjem i Colombia mellom den 17. og 20. januar. Årsaken var kokainproduserende «illegale væpnede grupper» som kjemper om kontroll over kokaproduserende områder og transportruter for det ferdige kokainet.
172 personer flyktet fra Magüí Payán i Nariño-fylket på grensen mot Ecuador etter trefninger mellom ELN-geriljaen og en utbrytergruppe fra den demobilariserte FARC-geriljaen.
I Córdoba-fylket ved den karibiske kysten flyktet 375 personer på grunn av trusler fra en gruppe ved navn Caparrapos som har tatt opp kampen mot den paramilitære organisasjonen Autodefensas Gaitanistas de Colombia (også kjent som Los Urabeños) som kontrollerer territoriet.
Se også: Paramilitære og gerilja tar kontroll over FARC sine kokaterritorier
I Antioquia-fylket nordvest i landet flyktet 508 personer fra to kommuner i Bajo Cauca-regionen. Årsaken var en gruppe som annonserte at de ville ta opp kampen mot en annen gruppe som kontrollerte kokaintrafikken i området.
Endelig flyktet tre familier fra en kommune i Boyaca-fylket på grunn av trefninger mellom hæren og ELN-geriljaen.
Den konkrete grunnen til at befolkningen i disse omstridte områdene flykter, kan være at de bokstavelig talt frykter å havne i kryssild når to grupper kjemper om kontrollen over et område. Vanligere er imidlertid at den gruppen som søker å overta kontrollen over et område, truer befolkningen til å flykte. Bakgrunnen for det er at den frykter at befolkningen vil være lojale mot gruppen som så langt har hatt den territorielle kontrollen. Det kan for eksempel bety at befolkningen vil informere den andre gruppen om bevegelser, styrkeforhold osv.
Se også: Hvordan skal fredsavtalen i Colombia redusere kokainproduksjonen?
For det ville de nok gjort: befolkningen vet at den første gruppen vil ta en grusom hevn hvis de skulle unnlate å tyste på den nyankomne gruppen. Den nyankomne gruppen vil på sin side gjerne henrette personer i befolkningen kun på basis av mistanke, og da primært for å statuere eksempler og sette seg i respekt.
Det er denne dynamikken som gjør at den colombianske konflikten de siste tiårene primært har vært en krig mot sivilbefolkningen, og ikke en krig mellom stridende parter med sivilbefolkningen som tilfeldige og utilsiktede ofre, slik en gjerne skulle tro.
Rundt 7 millioner mennesker – knapt 15% av befolkningen – har de siste to tiårene flyktet fra sine hjem.
Se også: Colombia får ikke internasjonal hjelp til å tilby kokabøndeen alternativer