Bergen: «Narko er en stor del av festkulturen på videregående»

Denne uken ble det holdt et infomøte om narkotika for elever på vg2 på skolene i bydelene Fana og Ytrebygda i Bergen.

Infomøtet ble åpnet med et foredrag av psykolog Ove Heradstveit som fortalte om virkningene av rusmidler, og hvordan hjernen blir kapret av avhengigheten. Andre innlegg ble holdt av Øystein Samsonsen som arbeider med forebygging ved Bergen sør politistasjon, og av ekteparet Arne og Mona Bratland som mistet sin sønn etter han hadde prøvd stoffet MDMA under et besøk i England.

Narkotika er en stor del av festkulturen på videregående

En av elevene uttaler til Fanaposten at foredraget til de to foreldrene var en «wake-up call for mange her. Narkotika er så latterlig lett å få tak i, og det er en stor del av festkulturen på videregående. Jeg vet at enkelte begynte å røyke hasj allerede i åttende klasse på ungdomsskolen, og det går bare nedover med dem.»

Eleven roser arrangementet og fremholder at «foredraget var en god kombinasjon av informasjon fra forskeren, et blikk på hva legalisering kan føre til fra politiet, og Mona og Arnes bilde av konsekvensene av å bruke narkotika bare én gang. Rus er ikke en lek. Det er faktisk farlig

Vi opplever også at elevene har fått et mer bevisst forhold til rus og rusforebyggende arbeid

Sosialpedagog Bjørn Madsen ved Nordahl Grieg videregående skole sier til Fanaposten at det er viktig at skolen leder an i arbeidet med å informere elevene:

«På skolen har vi et systematisk og målrettet arbeid med rusforebyggingen. Vi tilrettelegger for hvert enkelt trinn, og har tro på at informasjon og holdningsskapende arbeid fungerer. Vi har for eksempel en russebuss som allerede har kastet ut to av medlemmene på grunn av narkobruk. Det viser at elevene tør å ta et standpunkt til rusmidler og gruppepresset rundt det. Vi ser viktigheten av å jobbe med dette, og vil fortsette med det også i fremtiden. Etter foreldremøtet i vår, ser vi at mange foreldre er mer på hugget etter å få informasjon. Vi opplever også at elevene har fått et mer bevisst forhold til rus og rusforebyggende arbeid.»

 

Se også

Politiet i Namdal: «Foreldre må få øynene opp for hva ungdommene sine holder på med»

«Det som er spesielt foruroligende er at det er streite og flotte ungdommer som blir tatt. Ungdommer som av samfunnet blir definert som vellykkede»

Aust-Agder: Ungdommer på 13-14 år tar overdose på GHB

– De unge bryr seg ikke om hva de putter i seg av rusmidler. De tester mer og er ukritiske til det som tilbys, sier Kim Filskov Michelsen i overdoseteamet i Arendal kommune til Agderposten.

Politiet i Levanger: «Slutt å være selvopptatt. Bruk tiden på barna dine.»

«Noen forteller om narkotikabruk på fester, og da han spør om hvorfor, så sier flere av ungdommene at hasj er kult.»

Sportslig leder i Gjøvik-Lyn: Rystet over stoffomfanget blant unge

«Jeg tok kontakt med flere ungdommer som bekreftet at bruk av narkotika er helt vanlig i mange miljøer.»