Ungdommer involveres i voldelig oppgjør om narkotika

Økende bruk av narkotika blant ungdom er bekymringsfullt – av helseårsaker. Men økende bruk blant ungdom vil også nødvendigvis øke problemet med leveransekjedene som kontrolleres med vold og trusler. Her er et lite knippe nyheter fra de siste par ukene om hvordan ungdom trekkes inn i voldelige narkotikaoppgjør fra den siste uken.

«Dopranet» på Nesodden

16-åring knivstakk en jevnaldrende gutt i et narkotikaran på Nesodden

Akershus Amtstidende skriver den 9. februar om hvordan en 16-åring knivstakk en jevnaldrende gutt på Nesodden. Han hadde sammen med en ett år yngre kamerat bestemt seg for å rane offeret som var en lokal selger av narkotika. De avtalte å kjøpe 50 gram hasj av vedkommende, og idet selgeren viser frem hasjen oppstår det et basketak som skal ha vart i flere minutter. I løpet av denne håndgemengen skal 16-åringen ha trukket frem en foldekniv, og denne endte opp med å forårsake et tre centimeter bred stikkskade i brystet og lungen til selgeren.

De to ble senere pågrepet. Siktelsen mot den yngste ble frafalt, mens 16-åringen ble tiltakt for drapsforsøk. Retten var ikke enig med statsadvokaten i denne påstanden, og han ble til slutt dømt for grov kroppsskade.

 

«Narkoranet» i Orklaparken

Avisa Sør-Trøndelag kan den 10. februar fortelle om hvordan to elever i 10. trinn ved en ungdomsskole i Orkland kommune ble fraranet hasj i en park av to menn ikledd finlandshette og med kniv. De to tenåringene hadde reklamert med hasjsalg på en Snapchat-gruppe. Dette hadde fire menn i 19-20 årsalderen fått med seg, og så på Snapchat-kartet hvor guttene befant seg. Ingen ble skadd under ranet.

Kommunalsjef oppvekst i kommunen, Solveig Melby, uttaler til avisa om «eksperimentering, bruk og salg av narkotika» blant ungdom at «SLT-koordinator har foreslått at skolene samkjører foreldremøter på ungdomsskolen med tanke på innhold. Foreldre har etterlyst at vi snakker om rus tidligere enn det vi gjør i dag, da det viser seg at stadig yngre barn ruser seg. Det er kjempeviktig at foreldre har god og åpen dialog med ungdommene sine om slike utfordringer.»

 

Se også

Aftenposten: Ungdommer truet til å samarbeide med narkotikaselgere

Aftenposten skriver i reportasjen Flere familier levde i frykt, ingen ville snakke med politiet om hvordan 10 unge gutter i Oslo ble utsatt for trusler og utpressing fra fire jevnaldrende gutter uten at de og deres familier turde å anmelde forholdet.

 

Macheteangrep på Romerike

Offeret ble hugget og stukket med macheter av flere maskerte gjerningspersoner

Romerikes Blad skriver den 9. februar om «flere brutale voldshendelser og narkotikakriminalitet» blant ungdommer i kommunen. Tre 20 år gamle menn som tilhører et gjengmiljø som i politiet går under navnet «147» er tiltalt for drapsforsøk på en annen mann i august 2020. Offeret ble ifølge avisa «hugget og stukket med macheter av flere maskerte gjerningspersoner. Da offeret forsøkte å løpe bort fra stedet, skal han blitt hugget bakfra i overkroppen. Mens han lå på bakken ble offeret påført kutt i bakhodet og lysk etter å ha blitt slått og spark gjentatte ganger, i tillegg til stikkskader i ene leggen.»

Politiførstebetjenten som vitnet i retten forklarte at «narkotika synes å være driveren i miljøet, det er der pengene genereres. Det medfører en ganske omfattende bruk av vold til tider, og medfølgende trusler og utpressing».

 

Macheteangrep i Frognerparken

Den 21. februar skriver Jan Bøhler i Nettavisen om et annet macheteangrep i Frognerparken, den 17. mai i fjor. Et slagsmål brøt ut, og en 18 år gammel gutt trakk frem en machete og hugget løs på to unge gutter. Den ene fikk et 30 cm langt sår i ryggen mens den andre fikk et 15 cm langt sår i skulderpartiet.

18-åringen ble i retten spurt om hvorfor han gikk med machete i parken, og svarte at han hadde konflikter med mange, og ville beskytte seg. «Vi føler oss ikke trygge når vi er i byen, forklarte han. Han sa også at det er ganske vanlig i disse dager at ungdommer bærer kniv

 

Se også

Territoriell kontroll

Narkotikamarkedet forårsaker ikke bare helseskader, men har også alvorlige samfunnsmessige konsekvenser i form av vold, kriminalitet og korrupsjon. For å maksimere inntekter og trygge operasjonene påvirker narkotikatrafikantene sentrale deler av samfunnet for å oppnå territoriell kontroll.

Se hvordan dette påvirker sivilbefolkningen i denne artikkelen.