Forskere nærmere svar på hvem som vil utvikle cannabisavhengighet

Forskere kan være nærmere svaret på hvorfor noen utvikler avhengighet av cannabis og andre ikke. 

WHO har i en forskningsoppsummering anslått at 1 av 10 av de som har prøvd cannabis vil utvikle avhengighet. Videre vil 1 av 6 ungdommer som prøver vil bli avhengige, og hele 1 av 3 av jevnlige brukere.

Men da er det altså mange jevnlige brukere som ikke vil utvikle avhengighet. Forskere ved et tysk og et kinesisk univesitet har nylig publisert en studie i Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, som søker svar på om det er noe som kjennetegner de som utvikler avhengighet.

Deltakerne i studien var tunge cannabisbrukere, men bare en andel av dem var definert som avhengige. Begge gruppene viste i hjernescanstudier større utslag i hjernens belønningssenter enn ikke-brukere av cannabis.

 

Er det slik at bare mennesker med underliggende problemer vil utvikle narkotikaavhengighet? Les mer om det her.

 

De to gruppene – avhengige og ikke-avhengige cannabisbrukere – viste imidertid ulike resultater i den delen av hjernen som er involvert i etablering av vaner og automatikk.

De avhengige tunge brukerne, viste også sterkere utslag i enda en annen del av hjernen som er involvert i hva vi tillegger viktighet.

Cameron Carter, redaktør av Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, uttaler til Science Daily at «Cannabis er nå legalt for medisinsk og rekreasjonell bruk i mange deler av USA, og helsekonsekvensene av denne utviklingen jobber vi ennå med å forstå. Disse funnene er viktig innsikt som kan hjelpe oss å bedre forstå hvorfor noen individer med større sannsynlighet vil bli avhengige av cannabis.»

En av forskerne, Xinqi Zhou, uttaler også at funnene i studien kan muliggjøre mer spesifikk behandling for å øke sannsynligheten for vellykket behandling.