Nederlandsk kokainlaboratorium produserte opptil 200 kg daglig

BBC melder at det største kokainlaboratoriet i Nederland noensinne ble avdekket i en politioperasjon denne uken. Laboratoriet var etablert i en omgjort stall på en gård nord i landet. 

Det ble funnet 100 kg kokain på stedet. Politiet anslår at laboratoriet hadde kapasitet til å produsere 150-200 kg per dag.

Se også

Rapport: Nederland i ferd med å bli en narkostat

Nederland i ferd med å bli en narkostat. Ofre tør ikke rapportere kriminalitet og gjenger får operere fritt.

Det ble videre funnet 120 tonn klær som betegnes som «bærermateriale» i en nærliggende by i tilknytning til dette laboratoriet. Kokainet løses opp i en væske på opprinnelsesstedet i Sør-Amerika som klærne dyppes i. Oppgaven til laboratoriet i Nederland var dermed å utvinne kokainet fra disse klærne.

17 personer ble arrestert i forbindelse med operasjonen, av disse var 13 colombianske statsborgere.

 

Bakgrunn

EUs narkotikabyrå rapporterer i siste European Drug Report om en nær tredobling av antall tonn kokain beslaglagt i peridoen 2013-2017. Dette samsvarer med vel en tredobling av kokainproduksjonen i Colombia i samme periode som vi har skrevet om her.

Nederland var sammen med Spania i 2018 landene med nest høyest kokainbruk i Europa, begge med en årsprevalens i aldersgruppen 15-64 år på 2,2%. Landet med høyest bruk var Storbritannia med 2,7%. Alle tre landene er mottaksland for kokain fra Sør-Amerika og lider under den såkalte spill over-effekten der samfunn langs kokainets transportruter har høyere bruk enn andre.

 

 

Se også

Politi og medier om advokatdrapet: Nederland forvandles til en narkostat

Den 18. september ble forsvarsadvokaten Derk Wiersum skutt ned og drept utenfor sitt hjem i Amsterdam. Årsaken antas å være hans rolle i opprullingen av en serie drap begått av et nettverk kokainsmuglere. 

Antwerpens ordfører: Uunngåelig at kokain korrumperer lokalpolitikken

Ordfører Bart De Wever i Antwerpen uttaler til avisen De Morgen at inntektene fra kokaintrafikken gjennom havnen er så enorme at korrupsjon av lokalpolitikken er uunngåelig.